интересно

Начало | интересно | Днес посрещаме астрономическата пролет!

Днес посрещаме астрономическата пролет!

Аз детето | 2021-03-20

Днес посрещаме астрономическата пролет!

Какво красиво чудо е пролетта... Снегът се топи и гъделичка земята, птиците се радват на идващите топли дни и поздравяват пролетта с най-хубавите си песни. Цялата природа се радва, цъфти и отвсякъде се носят най-чудните миризми на всякакви шарени цветя. Ах, каква красота! Всяка година с нетърпение чакаме този красив сезон... А вие? Разбира се, че го чакате. Топлите слънчеви лъчи, които просто приканват да излезеш навън и да поиграеш. Ясното синьо небе ти дава цялата красота на света, всичко се събужда отново и е толкова свежо. Всъщност досещате ли се защо точно днес ни е обхванало такова пролетно настроение? Много просто!

Точно в 11 часа българско време настъпва пролетното равноденствие, което бележи началото на астрономическата пролет за Северното полукълбо. Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който „пътят“ на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. В този момент денят и нощта са равни по продължителност. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември. По света е възприета календарна система, основаваща се на т. нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – между 20, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

В много страни по света Първа пролет се отбелязва с различни празненства. Предвид всичко това, екипът на Az-deteto.bg иска да каже на своите почитатели „Честита първа пролет!“. Пожелаваме ви много здраве, късмет и повече време за игри навън, както и пролетта да донесе на всички вас много усмивки и весели моменти и предлагаме да се вдъхновите с няколко пролетни забавления и творения:

Весели гатанки за пролетта
С дъх на пролет
Красиво пролетно дърво от пуканки
Пролетта рисува
Със спомен за пролетта: красотата на сакура
Щъркелите – символът на пролетта
Кръстословица Пролетни цветя
Внесете пролетно настроение у дома с играчката, която никога не остарява
Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение
Забавни и чудесни пролетни занимания
Предложения за незабравими пролетно-летни фотографски проекти
Наслади се на пролетта с книга в ръка!
Свеж пролетен ягодово-сметанов крем
Пролетна радост
Красива пролетна прическа като на Рапунцел



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град