сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Красиво пролетно дърво от пуканки

Красиво пролетно дърво от пуканки

Аз детето | 2014-03-20

Красиво пролетно дърво от пуканки

Пролетта настъпва днес, затова спокойно можем да ви кажем: "Честита Първа пролет скъпи и чудесни приятели!" Макар все още да не е съвсем настъпила това ще стане след няколко часа – точно в 16:57 ч. българско време.
Астрономическата дата на идването на пролетта е в различни дни през годината. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.
През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот. Първите характерни цветя за сезона са кокичетата и минзухарите. Нашата идея обаче не е нито за кокиче, нито за минзухар. А за красиво пролетно клонче от... пуканки. Вкъщи ядете пуканки нали? Забелязали ли сте как винаги в пликчето с пуканки остават няколко на дъното, които или са прекалено малки или пък леко изгорели и никой не ги иска. Повечето пъти изхвърляме тези пуканки, но този път ги запазете. От тях ще стане чудесно пролетно клонче, е то няма да мирише на хубави цветове, но пък няма да увехне бързо и ще ви радва дори, когато пролетта си замине.

Освен пуканки ще ви трябват още:

  • картонена чиния или лист хартия
  • ножица
  • кафяв или черен конец (може и прежда)
  • лепило
  • водни боички
  • кламер
  • зелен лист хартия


Начин на изработка:
Вземете чинията или листа и го оцветете с водни боички – горната половина в светлосиньо, а долната в светлозелено. Оставете го изсъхне за малко – това ще е нашият красив пролетен фон. Докато той съхне вземете ножица и зеления лист хартия и нарежете от него малки квадратчета – това ще нашите пролетни листенца. Нарежете и конеца или преждата на летни. След като се уверите, че фонът е изсъхнал – намажете целите конци с лепило и ги наредете върху чинията, така че да заприличат на клони. А за да направите стеблото просто залепете няколко конеца един до друг. Притиснете ги, за да се уверите, че са добре залепени. След това на различни места върху направените от вас клони залепете пуканки и листа, където на вас ви харесва. Изчакайте за 15 минути лепилото да изсъхне малко. След това оцветете пуканките в красиви пролетни цветове – розово, жълто, тъмносиньо и каквито още ви харесват.
Оставете всичко да изсъхне за час и готово – имате красиво пролетно дръвче. Сега можете да помолите някой възрастен да направи дупка в чинията, да разгъне кламера и да го промуши през нея. Така ще можете и да закачите някъде вашето произведение.

Ако у вас не ядете пуканки или пък не искате да ги хабите, вместо тях можете да използвате салфетки. Късате малко парченце салфетка, правите го на малка топка и го лепите върху дървото – получава се също толкова красиво.

Пожелаваме ви весела пролет и много творчески успехи през нея!

Снимка: printest.com
 



Коментари
1 коментар

soni alekksandrova, 9 г.,

Публикувано на 05.05.2014

Mngo e intreno i vkusnooo nali ?****

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град