любопитно

Начало | любопитно | Днес посрещаме астрономическата пролет

Днес посрещаме астрономическата пролет

Аз детето | 2018-03-20

Днес посрещаме астрономическата пролет

Какво красиво чудо е пролетта... Снегът се топи и гъделичка земята, птиците се радват на идващите топли дни и поздравяват пролетта с най-хубавите си песни. Цялата природа се радва, цъфти и отвсякъде се носят най-чудните миризми на всякакви шарени цветя. Ах, каква красота! Всяка година с нетърпение чакаме този красив сезон... А вие? Да, вярно, че в момента гледката от прозореца ни е по-скоро снежно-мрачна, ама сме сигурни, че това време няма да продължи много дълго. Всъщност досещате ли се защо точно днес ни е обхванало такова пролетно настроение? Много просто!

В 18:15 часа българско време настъпва пролетното равноденствие, което бележи началото на астрономическата пролет за Северното полукълбо. Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който „пътят“ на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. В този момент денят и нощта са равни по продължителност. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т. нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Така че докато чакате снегът и студът навън да изчезнат и пролетта да започне с пълна сила ви предлагаме да се вдъхновите с няколко пролетни забавления и творения:

Весели гатанки за пролетта
С дъх на пролет
Красиво пролетно дърво от пуканки
Пролетта рисува
Със спомен за пролетта: красотата на сакура
Щъркелите – символът на пролетта
Кръстословица Пролетни цветя
Внесете пролетно настроение у дома с играчката, която никога не остарява
Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение
Забавни и чудесни пролетни занимания
Предложения за незабравими пролетно-летни фотографски проекти
Наслади се на пролетта с книга в ръка!
Свеж пролетен ягодово-сметанов крем

Пролетна радост
Красива пролетна прическа като на Рапунцел

Екипът на Az-deteto.bg казва на своите почитатели „Честита първа пролет!“ Пожелаваме ви много късмет и повече време за игри навън, както и пролетта да донесе на всички вас много усмивки и весели моменти.

Снимка: Az-deteto.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град