любопитно

Начало | любопитно | Откриха писмо в бутилка на 132 години

Откриха писмо в бутилка на 132 години

Аз детето | 2018-03-06

Откриха писмо в бутилка на 132 години

Двойка случайно откри най-старото писмо в бутилка, изхвърлено от океана на плаж в Западна Австралия, съобщава британският в. „Гардиън“. Тоня Илман намира през януари 132-годишната бутилка от джин на дюните в близост до австралийския остров Уедж. Нейният съпруг Ким разкрива пред „Гардиън“, че първоначално Тоня помислила бутилката за боклук, но решила да я разгледа, тъй като по нея имало отличителни, изтрити букви. Дамата помислила, че находката може да изглежда добре на лавицата в техния дом.

В бутилката обаче Тоня открива ролка от хартия, изписана на немски език, с дата 12 юни 1886 г. По-късно Западният австралийски музей потвърждава автентичността на писмото. Според Рос Андерсън, асистент на отговорника за морската археология към музея, бутилката е хвърлена зад борда от немския плавателен кораб „Паула“ през 1886 г., докато е плавал на 950 км. от австралийския бряг през Индийския океан. Всяко от съобщенията в бутилката съдържа името на кораба, неговите координати и датата. Детайлите съвпадат със запазените сведения за плаването на „Паула“. Андерсън също установява, че на 12 юни 1886 г. капитанът е отбелязал в корабния дневник, че някаква бутилка е била изхвърлена зад борда.

Откритието на семейство Илман е било потвърдено и от Германската морска обсерватория. Предишното писмо в бутилка, което държи рекорд за най-старо, е 108-годишно.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град