покани

Начало | покани | Детски празник за деня на водата – 22 март

Детски празник за деня на водата – 22 март

Аз детето | 2010-03-20

На 22 март целият свят отбелязва Световният ден на водата. Със съдействието на Столична Община Сдружение “Аз обичам водата” за втора поредна година организира пищен аква празник, който ще се проведе в столичната градинка пред Народния театърИван Вазов”. Министър Нона Караджова ще присъства на откриването на празника.

Празникът на водата ще има предимно детска насоченост, с което ще цели ангажиране на детското внимание, провокиране на детското любопитство и активизиране на естественото човешко чувство за загриженост към околната среда.

10:45 – 12:45
Конкурс за деца таланти “Малките звезди”, организиран от модна агенция. Конкурсната програма ще се оценява от жури, съставено от журналисти от медии, пишещи за деца. Конкурсната програма ще е разделена от изпълнения на групови детски формации от столичния център за деца в София като “Смехорани”, състави за народни песни и танци, както и от викторина.

13:00 – 14:00
Среща с куклените герои Капчо и Капчица от пиеска на “Софийска вода” АД

11:00 – 14:00
Художествено ателие за моментни рисунки на тема “Магията вода”, Организаторите се ангажират да включат най-добрите произведения в Международния конкурс на тема “Вода”, който ежегодно се организира от екологичния фонд за дива природа WWF.

Ателието ще се организира под голяма шатра.

11:00 – 14:30
Подвижна химическа лаборатория за анализ на вода.

13:50 – 14:15
Художници с триножници от “Асоциация за развитие на изкуствата и Занаятите “А. Р. И. З. – 7” ще се настанят удобно около шадраваните и през цялото време на празника ще рисуват по платната с маслени бои. Произведенията ще се подарят на победителите в конкурса “Малките звезди” и в конкурса за малки художници.

14:30 – 15:00
Официално награждаване в конкурса за деца таланти “Малките звезди”
Народно веселие с български хора`.

Всички участници и гости на празника ще си тръгнат с награди, подаръци, книжки, лакомства, минерална вода.
Нека посрещнем първа пролет празнично и по вода.

* * *

За световния ден на водата:
През 1992 година на международна конференция по околната среда и развитието (UNCED), която се провежда в Рио де Жанейро, Бразилия се приема резолюция, според която 22 март се обявява за Световен Ден на Водата. Така от 1993 г. на много места по света се организират разнообразни събития, които целят да информират обществата и да привлекат вниманието на повече хора към сериозните проблеми с водата в световен мащаб.
Под ръководството на Отдела по икономически и социални въпроси (UN DESA) към ООН през 2005 г. се отбелязва началото на “Второто международно десетилетие за действие относно водата”, наричано още “Десетилетие 2005-2015 Вода за живот”. На всеки три години (от 1997 г. насам) Световният воден съвет привлича хиляди участници в Световния воден форум в седмицата на Световния ден на водата. С всяка изминала година броят на дейностите, свързани със Световния ден на водата, се увеличава.
Като отбелязваме Световния ден на водата, 22 март, ние трябва да си припомним, че водата е най-скъпоценният ресурс, жизнено важен за нашия живот, за нашата икономика и за околната ни среда. Но за милиарди хора, повечето от които принадлежат на бедните слоеве от обществото, водата е и въпрос на оцеляване. Днес 1,1 милиарда души на планетата нямат достъп до безопасна питейна вода, а повече от 2,6 милиарда са без адекватна канализация.



Коментари
3 коментара

Мерал Илиева, 12 г.,

Публикувано на 21.03.2010

аз поканена ли съм?

Елица , ,

Публикувано на 22.03.2010

Ние с мама отидохме пред Народния театър в 12 часа, но там нямаше никакъв празник. Само ледената пързалка си стоеше и не работеше.

Елица , ,

Публикувано на 22.03.2010

Извинявам се, че сбърках в първия ми коментар - ходихме в неделя, а сега забелязах, че обявата за празника е за понеделник.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град