зоокът

Начало | зоокът | Деца спасиха бедстващо фламинго

Деца спасиха бедстващо фламинго

Аз детето | 2016-11-02

Деца спасиха бедстващо фламинго

Със своите ярки розови пера и силно извити клюнове, фламингите са сред най-лесно разпознаваемите, красиви и уникални птици в света. Те са изящни и красиви и всички обичаме да им се любуваме понякога, пък дори и само на снимка! Тези блатни птици, обитаващи големи плитки езера, лагуни, пясъчни острови са повече от интересни. В Европа розовото фламинго се среща във Франция и Испания, а в Африка и Азия птицата е най-разпространена в Мароко, Тунис, Кения, Афганистан и Индия. От няколко години тези птици се появяват и в района на Атанасовското езеро край Бургас, което според орнитолозите се дължи на необичайно топлото време. Тези птици обикновено не са прелетни, но под натиска на климатичните условия цяла колония може да се премести на друго място и дори в друга държава. Например популации, които живеят във високопланински езера, често се местят през зимата, защото езерата замръзват. Те отиват в по-топлите райони и се връщат на мястото си, чак когато там се стопли. Фламингите мигрират предимно в тъмните часове на деня. За тях това е най-доброто време, защото се пазят от опасностите, но понякога също крие рискове. Така е станало с Вася – едно родено под щастлива звезда фламинго!

Историята на Вася започва като на всяка друга птица от нейния род с една миграция, но завършва по доста необикновен начин. Вася винаги се е справяла с тази част от живота си отлично, когато един ден обаче се отклонява с 5600 км от миграционния си път и стига до Сибир, вместо до Саудитска Арабия. Сами разбира те, че това никак не устройва животинчето, още повече, когато се е запътило именно към по-топлите страни. Но ето тук щастливата звезда си казва думата. Омърлушеното и почти измръзнало от студ животно е намерено от няколко сибирски деца, които решават, че трябва да му помогнат на всяка цена.

Те внимателно хванали пернатото и го занесли при ветеринар. Именно той определил, че това е фламинго, защото птицата била твърде млада, за да има характерните си розови пера. Вася, както вече се казва фламингото, живее у една местна жена – Антонина Майса. Тя го храни със скариди и така е върнала добрата му форма. Антонина би искала да намери дом за Вася в някоя зоологическа градина, където да има компания от себеподобни.

Според специалистите Вася вероятно е летял от езерото Тенгиз в Казахстан към Арабския полуостров, но неправилно е завил на север. Възможно е да се е объркал или да е бил отнесен при внезапна смяна на посоката на вятъра. Това се случва понякога, ако птицата не е достатъчно силна.

Вижте още:
В света на сладкото розово фламинго
Знаете ли защо фламингото е розово?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град