зоокът

Начало | зоокът | Две малки тигърчета ще радват посетителите на ловешкия зоопарк

Две малки тигърчета ще радват посетителите на ловешкия зоопарк

Аз детето | 2017-01-04

Две малки тигърчета ще радват посетителите на ловешкия зоопарк

Две тигърчета, мъжко и женско, са най-новите обитатели на ловешкия зоопарк. Те пристигнаха на 28-ми декември, като бяха докарани със специализирано превозно средство на община Ловеч, без да се използва упойка. Следват няколко дни на адаптация, каза д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка в Ловеч.

Тигърчетата са брат и сестра, на възраст 4 месеца. Родителите са майката Найша от зоопарка в Пазарджик, тя е бивша циркова звезда. Бащата е тигърът Саша. Женското тигърче се казва Рая, а за мъжкото се търси име. Предложенията могат да се дават на д-р Станков.

В Ловеч няма тигри от 2008 г., когато наличните два екземпляра са починали от старост. Сега зоопаркът се обогатява с нов вид животно и то доста атрактивно. Грижите в момента са следните – тигърчетата са настанени в заграждението до лъвовете, с перспектива през пролетта да бъдат изместени в по-голямо заграждение с езеро. То ще отговаря напълно на изискванията на начина им на живот. Ядат вече само месо от еднокопитни животни, по 3-4 кг на ден. Общината е подсигурила достатъчно храна, не само за тях, а за всички животни. Понеже са сибирски тигри, не се нуждаят от някакви положителни температури, но имат климатик за големи студове.

Видът е доста интересен – това е сибирски, усурийски вид тигър, един изчезващ вид. Той е най-голямото животно от типа котки. Живеят до 15 години, а в зоопаркови условия – стигат и до 24 години. Около 500 тигъра са останали на свобода, а останалите, които са повече, са в зоопарковете. Известни са с хубавата кожа и със зъбите си, заради които са били преследвани в миналото. Мъжките екземпляри стигат до 300 и повече кг тегло. Обитават Русия и източната част на Китай. След Нова година при подходящо време новите обитатели ще бъдат показани на открито и посетителите ще могат да ги видят и съответно да ги снимат. От Зоопарка в Ловеч изказват специални благодарности на Община Пазарджик и на управата на Зоопарк „Островът“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град