важните неща

Начало | важните неща | Британският топготвач Джейми Оливър ще се бори със затлъстяването при българските деца

Британският топготвач Джейми Оливър ще се бори със затлъстяването при българските деца

Аз детето | 2017-04-03

Британският топготвач Джейми Оливър ще се бори със затлъстяването при българските деца

Британският топготвач Джейми Оливър ще помага на българските деца да отслабнат. Това ще стане посредством неговата организация „Food revolution“, която вече има представителство у нас. През последните години затлъстяването при децата достигна умопомрачителни размери, превръщайки се в епидемията на 21-ви век. Срещу негативната тенденция тръгна световноизвестният готвач Джейми Оливър. Мисията му да промени изцяло начина на хранене при подрастващите среща съмишленици и в България.

Група родители от София стават посланици на организацията „Food Revolution“. Да научиш детето си да се храни здравословно е нелека задача, признава Екатерина. Всеки ден тя приготвя обяд за дъщеря си Ани. Седемгодишното момиче вече знае кое е полезно за нея. Често децата на нейната възраст предпочитат лакомства в шарени опаковки. Като отговорен родител Екатерина се опитва да промени това, но не получава нужната подкрепа.
„Аз съм сама със семейството ми и още няколко други майки, но навсякъде на друго място, където отидем, се преподава точно обратното. Ани излиза с приятелчета и всички около нея ядат нещо друго, отива на училище и в лавката се продават солети, чипс“, споделя Екатерина Йосифова. За да извадят чипса и шоколада от раниците на своите деца, посланиците на „Food revolution“ са си поставили за цел да променят остарелия модел на хранене в училищата и детските градини.

Според Световната здравна организация дневното количество на захар не трябва да превишава 10% от общия калориен прием. Подобно на Джейми Оливър – Софи Йотова иска да научи хората да се хранят правилно. Като кулинарен блогър и човек с корпоративна кариера, обича да разбива митовете за здравословното хранене.
„Мит е, че да си приготвяш здравословна храна отнема време и е много сложно. Хората трябва да дадат шанс на нещо различно и да видят как в своето ежедневие, могат да разполагат за всяко хранене от деня с нещо, което им дава нутриенти – енергия и всякакви полезни неща“, обясни тя. Софи организира работилници за приготвяне на здравословна храна. Там среща редица родители, които са загрижени за здравето на своите деца. Прекомерната употреба на захар и въглехидрати може да доведе както до затлъстяване, така и до редица други заболявания. Затова – една от основните цели, които си поставят посланиците на Джейми Оливър, е да направят хората по-информирани.

Желание от страна на родителите има. Представителите на „Food Revolution Bulgaria“ получават десетки писма от хора, загрижени за здравето на децата си. Надяват се да бъдат подкрепени и от медицинското съсловие, защото вярват че нуждата от промяна вече е назряла.

Повече за организацията и целите ѝ вижте във видеото на Bulgaria ON Air.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град