За учители

Начало | За учители | Безплатен наръчник вече помага на учителите да преподават за климатичните промени

Безплатен наръчник вече помага на учителите да преподават за климатичните промени

Аз детето | 2022-10-28

Безплатен наръчник вече помага на учителите да преподават за климатичните промени

Безплатен наръчник „В час с климатичните промени“ с практични учебни материали и готови уроци за проектно-базирано обучение за задълбочаване разбирането на учениците за климатичните промени вече е достъпен за учителите в цяла България.

Наръчникът е достъпен за свободно сваляне от сайта prepodavame.bg на следния линк: https://prepodavame.bg/v-chas-s-klimatichnite-promeni-2/

Целта на учебните материали в наръчника е да подкрепят учениците да разбират по-добре предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да ги провокира сами да търсят и да предлагат решения на екологичните проблеми в техните общности. Образователните ресурси дават възможност също на учителите да прилагат нови и иновативни преподавателски подходи, които дават повече свобода и поле за действие на учениците във връзка с актуалната тема за целия свят.

Наръчникът обхваща три големи тематични области:

1) Транспорт и климатични промени;

2) Природа и земеделие;

3) Производство и енергия.

Включена е също въвеждаща част и специален раздел за създаване на проект по екологична тема. Освен дигиталното издание на наръчника, всички учители получават още достъп до подкрепящи видеа и допълнителни материали по темите за климатични промени на сайта prepodavame.bg.

Учебните ресурси са изготвени от образователни експерти и опитни обучители на учители с консултацията на специалисти по екология и климатични промени. Материалите са създадени по проект на фондация „Заедно в час“, който е финансиран от Европейската климатична фондация (European Climate Foundation).

Материалите в наръчника „В час с климатичните промени“ са насочени към ученици от 5 до 12 клас и могат да се интегрират в образованието по различни предмети, да се ползват в час на класа, в клубове по интереси или от всеки учител, без значение на предметната му област с адаптация. Наръчникът е особено ценен за училищата, които имат оборудвани STEM кабинети или такива със специализирани профили като земеделски гимназии, професионални гимназии по транспорт и др.

„Ако наистина вярваме, че бъдещето е в ръцете на днешните ученици, трябва да насърчаваме децата да търсят решения за предизвикателствата на бъдещето. С тези учебни материали, заложените в тях идеи и възможността самите ученици да генерират идеи, ние правим също стъпка към това да имаме по-овластени, по-активни и отговорни граждани утре. Сигурна съм, че материалите ще са полезни и на самите учители да се ангажират повече с темата и да доразвият предложените дейности през своя опит и умения.“, споделя Юлия Мишкова, обучител в екипа на „Заедно в час“ и един от авторите на учебните материали.

В края на миналата учебна година уроците от наръчника бяха тествани и в реална учебна среда с ученици от училища партньори на фондация „Заедно в час“ от различни населени места, като коментарите на всички са положителни и силно насърчителни.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град