афиш

Начало | афиш | Бетовен ще завладее децата с музика в зала „България“

Бетовен ще завладее децата с музика в зала „България“

Аз детето | 2022-10-28

Бетовен ще завладее децата с музика в зала „България“

Лудвиг ван Бетовен е създал истински музикални шедьоври, съхранили страстната изразителност на твореца, характерната за него контрастност между тоновете, които могат да звучат същевременно епично и силно, но и да притежават изключителна нежност и топлина. Творчеството на Бетовен е приятно предизвикателство, както за слушателя, така и за изпълняващия неговите ноти.

На 30 октомври Бетовен е в зала „България“ заради децата. В ролята на гениалния композитор се претворява актьорът Иван Юруков, участва също актрисата Сандра Петрова, солист на концерта е Надежда Цанова (пиано), а диригент е Вилиана Вълчева. С музиката, изпълнена от оркестъра на Софийската филхармония и новата музикална история на Фортисимо Фамилия децата и родителите ще научат много любопитни неща за живота и творчеството на великия виенски класик.

Ето какво пише в есе за Майстора Анатол Виеру: „Има ценности, които блещукат постоянно като звезди в небето, осветяват нациите и не се подчиняват на вековете. Близки или далечни, тези звезди остават във висините завинаги. Бетовен е такава звезда, по която навигаторите в морето на културата определят разположението си. Бетовен не е просто новатор, той променя коренно самия музикален климат… Той събира като фокус постиженията на музиката след Бах и хвърля светлина далеч напред в XX век“ (превод Драгомир Йосифов).Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град