интересно

Начало | интересно | „Денят на патиланците“ – за малко усмивки преди Първи юни

„Денят на патиланците“ – за малко усмивки преди Първи юни

Аз детето | 2018-05-31

„Денят на патиланците“ – за малко усмивки преди Първи юни

В навечерието на любимия ни празник и нашия 16-ти рожден ден искаме да ви подарим поне една усмивка! Затова решихме още отсега да започнем с поздравите! Поздравяваме всички деца и всички, които са запазили детското в себе си с тематичен откъс от най-любимата ни книжка. Представяме ви откъс от „Патиланско царство“ на Ран Босилек, който няма как да не извика усмивка на лицето ви. Може би дори и лек кикот! Не забравяйте да давате воля на смеха и емоциите си, така както го правят децата, защото човешкият живот и мечтите приключват, когато приключва и смехът! Смехът е най-ценното, което можем да ви дадем!

Драги ми Смехурко,

От черква се върна баба Цоцолана. Моята дружина пред нея застана.


— Какво ново, бабо?
— Деня на детето днес цял свят празнува. Навсякъде днеска децата царуват! Днеска няма глъчка! Днеска всичко може!
— Кой златар ти, бабо, позлати устата? — провикна се Данчо.


— Ти ли си, не си ли?
— Ех, игра ще падне! — обади се Мика.


— Патилански празник днес е, то се вика. Чухте ли, другари! И за нашто царство днес часът удари!
— Зарадва ни днеска баба Цоцолана! — провикна се Дана.


— Дано така бъде, както пред нас рече!
А Ганчо отсече:
— Днескашният празник за чудо и приказ нека да остане! Казвай що да правим, бате Патилане!

Аз тозчас измислих. От чичо Захари измолих за малко сивото магаре. Впрегнах го в колата, покачих децата. Бързо го подкарах и викнах високо:
— Хайде, дий, мой Сивчо! В полето, в гората! Да си отиграем, както ний си знаем! С цветя да напълним догоре колата, с цветя да накичим из града децата!
Докато излезем в улиците крайни, тръгнаха с колата много патиланци, знайни и незнайни. Стигнахме в полето. Влязохме в гората. Тичахме, играхме. Смяхме се, крещяхме. И цветя набрахме. Помниче и здравец, момини сълзици, синчец и иглика — късахме и с радост пълнехме колата. И венци увихме, глави патилански със цветя покрихме. А едно момиче със божур челото на Сивчо накичи.


— Браво, патиланке! — провикна се Данчо. — Добре, че се сети. Скоро цветя дайте! Венци изплетете! Като млада булка Сивчо украсете! И доде издума, Сивчо се превърна на цветно магаре.


— Да вървим, другари! — викнах и подкарах към града колата.



Поехме със песни по главната улица и отвред събрахме из града децата. Наизлезе вънка мало и голямо. Ний кичехме всички със синчец и здравец, с помниче, с иглика. И още по-гръмка песен се понася. И Сивчо се трогва, отваря гърлище, почва да приглася. Пред къщи ни среща баба Цоцолана.


— А, бре, Патилане! — извика засмяна. — Откъде намери толкоз дечурлига, че не ми ли стига твоята дружина!
— Жива да си, бабо! Радвай се и смей се! И от всички баби най-много гордей се! Патиланска баба! Така ти се пада! Сред тия юнаци вечно ще си млада! Ура! Да живее баба Цоцолана! Ура, да живеят смехът и игрите! Като днес да бъдат всички дни честити!
И на ръце взехме баба Цоцолана, с цветя я покрихме. И пак смях и песни, пак игри чудесни... Тъй весело мина денят патилански, драги ми Смехурко!

Поздрав най-сърдечен!
Твой приятел вечен: Весел Патиланчо



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град