важните неща

Начало | важните неща | 162 години от рождението на Иван Вазов честваха ученици от СОУ "Иван Вазов" в Сопот

162 години от рождението на Иван Вазов честваха ученици от СОУ "Иван Вазов" в Сопот

Аз детето | 2012-07-16

162 години от рождението на Иван Вазов честваха ученици от СОУ "Иван Вазов" в Сопот

За пореден път ученици и учители от СОУ “Иван Вазов“, гр. Сопот се включиха с инициативи в седмицата на патрона на училището – Патриарха на българската литература, по повод 162-та годишнина от рождението му.

Първата им  изява бе на 3 юли. Анна Юнакова – преподавател по изобразително изкуство  откри изложба на детски рисунки във фоайето на НЧ ”Иван Вазов – 1871” – „Син съм на земя прекрасна”. Нашите ученици изложиха колаж „С Вазовите герои из Сопот”, претворяващ част от училищния живот и рисунки-илюстрации на децата.
        
На 9 юли с удоволствие слушахме сладкодумния професор Светлозар Игов в градската библиотека на традиционната среща-разговор с носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов” за 2012 година. Интерес предизвика новият поглед на литературоведа към Вазов. Нескритата любов към подбалканските градчета на писателя Игов и милите му спомени развълнуваха гостите.
        
От 15.30 до 17.30 часа в двора на къща музей „Иван Вазов” изненада посрещна всички, прекрачили прага на родната къща на поета в този час.

 „Аз, ти, той…ние четем Вазов“ – четене за удоволствие с ученици и учители от СОУ „Иван Вазов”-Сопот бе инициатива, подета от посетителите, които получиха уникален билет-книгоразделител и картичка за спомен с откъс от Вазово стихотворение и ученическа рисунка с илюстрация по Вазови произведения.
"Но едва ли подаръците впечатлиха гостите. В този горещ юлски ден, под лозата, между бухлатите чемшири да чуеш стихотворенията на Патриарха, прочетени от децата на 21 век-това е наистина ценното, изконното,българското,неповторимото изживяване на този ден. Нямаше посетител, който да не поседна и почете заедно с децата романа на българите „Под игото”, да чуе речта на Вазов. Какво по-романтично място от родната къща на Иван Минчов Вазов за „голямото четене”. – казва Слава Цилкова, библиотекар в училището.

Артистичната инициатива бе разнообразена и с вдъхновения, претворени с четка и палитра.

Вижте още:
Иван Вазов
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град