новини детски

Начало | новини детски | 12-годишната Никол – най-младата българска арфистка издаде своя първи албум

12-годишната Никол – най-младата българска арфистка издаде своя първи албум

Аз детето | 2022-06-06

12-годишната Никол – най-младата българска арфистка издаде своя първи албум

В своята най-нова рубрика „5 минути извън новините“ телевизия Bulgaria ON AIR ви среща с 12-годишната Никол Самарева, която става най-младата българска арфистка с вече издаден албум. „Просто когато я чух, аз се влюбих в нея. Бях много малка и ходихме на един концерт на възглавници за деца и тогава просто я чух и се влюбих“, споделя Никол за избора на по-необичания музикален инструмент – арфата.

„И всъщност като избирахме звънец за колело, аз я питах кой звънец ти харесва, и ѝ показвам различни цветове. И тя ми казва: този с „Ми“. И аз не разбирам какво значи. След това се разбра вече, че става въпрос за нотата „Ми“, разказа майката на Никол Мария Самарева. „От много малка е много музикална. Много се интересува от музика. За наше щастие харесваше много класическа музика и сме се старали по всякакъв начин да ѝ пускаме такава музика“, добави баща ѝ Петър Самарев.

Много е хубаво всеки един родител да види кои са талантите на децата им, защото всяко едно дете има някакъв талант скрит в него и просто трябва да се доразвие“, смята Петър. Очаквано, пътят я отвежда до Музикалното училище „Любомир Пипков“ в София. Още преди да прекрачи прага му обаче учителката ѝ по арфа Кохар Андонян забелязва таланта на Никол. „С Никол се срещнах преди доста години, когато тя всъщност не беше в музикалното училище. Бяхме я поканили на една продукция, където тя свиреше и още тогава много я харесах. Самата тя дойде и посещаваше нашите концерти, за да види другите деца как свирят, нивото на музикалното училище“, сподели Кохар.

В музикалното училище в София има 20 арфисти от 1 до 12 клас. А инструментът става все по-популярен, казва Андонян. Сега Никол е на 12 години и вече е в полезрението на продуцента Ейми Чапман, която работи и с Рут Колева. Благодарение на нея, Никол става най-младата българска арфистка с вече издаден албум. Никол печели редица награди от конкурси у нас и в чужбина. Самата тя не знае колко са. Казва, че умението да бъде организирана и целенасочена ѝ помагат да се справя с всичко. Младата арфистка не си и помисля, че някога може да се раздели с музиката.

„Не съм се замисляла какво искам да правя в бъдеще с музика, но се надявам да се развивам със свиренето на арфа.– споделя талантливата Никол Самарева. – Когато свиря бих искала музиката ми да докосва сърцата на хората, които ме слушат, така както според преданията птиците затихват, когато слушат музиката на Орфей.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град