География

Начало | География | Знаете ли къде да намерите планински екваториални гори?

Знаете ли къде да намерите планински екваториални гори?

Аз детето | 2020-06-01

Знаете ли къде да намерите планински екваториални гори?

Чували ли сте някой да казва, че не може да види гората заради дърветата? Това може да изглежда като любопитно изявление, тъй като горите са съставени от дървета. Как бихте могли да видите дърветата, а не гората? Когато хората използват тази популярна фраза, те искат да кажат, че се задълбочават в детайлите (дърветата) и затова не могат да видят голямата картина (гората). Понякога обаче може да не успеете да видите гората, защото е затъмнена от облаци. Кога ще се случи това? Когато се озовете в планинска екваториална гора, разбира се!

Кое мислите е най-характерното за този тип гори? В планината са – толкова е просто, нали? Да, но не точно! Тези гори обикновено се идентифицират по почти постоянното присъствие на дебел слой мъгла и облаци. Те са рядкост, защото уникалните условия, които създават планински екваториални гори, обикновено могат да бъдат намерени само в тропически райони с високи планини. Например, повечето такива гори могат да бъдат открити в държави с планини на височини между 1000 и 3100 м в тропически райони. Някои от районите, където можете да намерите планински екваториални гори, включват Централна Америка, Южно Мексико, Южна Америка, Африка, Мадагаскар, Югоизточна Азия, Нова Гвинея и Карибите.

Но защо ви говорим за тези гори, какво им е толкова специалното? На първо място начинът на появяване! В тропическите райони с много дъжд и близките източници на вода, изпаряващата се вода непрекъснато образува маси топъл въздух. Ветровете пренасят тези топли въздушни маси към планините, където те са естествено отклонени нагоре поради наклона на сушата. Тъй като топлите въздушни маси се издигат все по-високо и по-високо, те започват да се охлаждат. Водната пара във въздуха се кондензира, докато се охлажда, образувайки облаци и мъгла. Горите, които съществуват в тези уникални условия, се различават много от дъждовните гори при по-ниска надморска височина.

Например дърветата в една планинска екваториална гора обикновено са ниски и криви. Това е така, заради по-силните ветрове и по-ниските температури, които не позволяват на дърветата да растат високи и прави, както при нормална тропическа гора. По-хладните температури и високите нива на влага в този вид гори, също водят до уникални екосистеми, които благоприятстват растежа на различни мъхове, папрати и лишеи. Епифитите, растенията, които растат на други растения и получават своята влага и хранителни вещества от въздуха и дъжда, също могат да се намерят само в планинските екваториални гори. В резултат на това дърветата, освен че са ниски и криви, обикновено също са затлачени в мъхове, лишеи и епифити. На поляните между дърветата също е вероятно да намерите папрати и други растения, като бегонии, които могат да достигнат внушителни размери.

Планинските екваториални гори са уникални и защото поддържат голямо разнообразие от видове дървета, растения и животни. Поради тази причина учените ги изучават по-задълбочено, отколкото досега. Тук могат да се срещнат изключително много ендемични (съществуващи само тук) видове животни като рувензорското турако, хамелеонът Chameleo jonstoni. Едни от най-харизматичните видове в този регион са планинските горили, обитаващи планините Вирунга. Друг район с уникално биоразнообразие са планините в Малайския архипелаг, най-вече тези на Борнео, Ява, Суматра, Сулавеси и Нова Гвинея. В северните Анди над 34 % от птиците са ендемити. Слоновете, носорозите, биволите, тапирите, тигрите, леопардите и др. обитават предимно по-ниските части на тази зона. Има обаче изключения и дори ендемични видове като димния леопард, който се среща само в планинските гори на Югоизточна Азия. Заплахите от изменението на климата и обезлесяването накараха много природозащитници да се съсредоточат върху тези гори, за да предотвратят намаляването им.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град