Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо зебрите са на черно-бели ивици?

Защо зебрите са на черно-бели ивици?

Аз детето | 2018-07-05

Защо зебрите са на черно-бели ивици?

Въпреки че повечето хора са склонни да мислят за зебрата като за бяло животно с черни ивици, учените са открили, че зебрата всъщност е черно животно с бели ивици. Подобно на отпечатъка от пръстите ви, ивиците на всяка зебра са уникални. Няма две животни, които да имат едни и същи ивици. Но защо изобщо ги имат? Нямаше ли да е по-лесно за всички зебрите да са само черни или само бели? Нека разберем нещо повече по този любопитен въпрос!

Независимо дали се разхождате из зоологическата градина или се движите през резервата Серенгети, зебрата е животно, което определено се забелязва веднага. Нейният външен вид не може да бъде по-забележим и набиващ се на очи. Това обаче не е точно така, когато става дума за хищниците, от които красивото животно трябва да се пази. В дивата природа основният враг на зебрата е лъвът, животно за което се знае, че е далтонист. Учените, които изучават света на животните, наричани зоолози – вярват, че черно-белите ивици на това интересно животно му служат като камуфлаж, който помага то да се скрие от хищниците. Сега ако се питате как точно – много е просто. Представете си, че виждате само черно, бяло и нюанси на сивото. В такъв случай тъмно на цвят животно, стоящо във висока светлозелена трева би се забелязало лесно. Ивиците на зебрите обаче им помагат да се слеят с околната среда, което ги прави много по-трудни за забелязване.

Някои зоолози също смятат, че ивиците на зебрата може да са полезни, когато много от животните се движат заедно в стадо. Когато голям брой зебри се движат заедно, ивиците им създават илюзията че стадото е едно голямо животно, което тича. Тази илюзия може да обърка хищниците и така те да не рискуват и да не нападат! Последните проучвания обаче поставят под съмнение популярната теория за камуфлажа. Изследователите отбелязват, че много други пасящи животни в Африка не са развили подобна ивици, за да предотвратят преследването. Вместо това, изследователите са открили, че ивиците могат да имат две други цели: регулиране на температурата на тялото и възпиране на ухапвания от мухи.

Въпреки че все още не могат да бъдат извлечени сериозни заключения от тези нови изследвания, някои учени предполагат, че въздухът се движи по-бързо върху черните ивици и по-бавно през белите ивици, предизвиквайки въздуха да се върти където се срещат ивиците, и по този начин да охлажда кожата на зебрата. Колкото до досадните мухи, според учените те просто се страхуват от този необичаен цвят и не кацат там!

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град