важните неща

Начало | важните неща | Защо тропическите гори са важни?

Защо тропическите гори са важни?

Аз детето | 2020-07-06

Защо тропическите гори са важни?

Обичате ли дървета? Ние да! И вие също трябва. Дърветата правят всякакви страхотни неща за хората. Те „вдишват“ въглероден диоксид и отделят кислород. Те осигуряват сянка. Те също ни дават места с прекрасна сянка през лятото. Какво бихме правили без дървета? Някои от най-важните дървета в света живеят в тропическите гори. И въпреки че най-близката такава гора може да е далеч от вас, тя все още ви помага всеки ден. Знаете ли, че има два вида тропически гори – субтропична и тропическа. Първата е с много по-ниска температура от тропическата. Тя също така е по-далеч от екватора. Субтропичните гори могат да бъдат открити в Чили, Обединеното кралство и Нова Зеландия. Те също растат в части от Северна Америка и Австралия, наред с други места.

От друга страна тропическите гори са много топли. Те имат много високи дървета, разнообразни растения и животни, топъл климат и много дъжд. Те получават около 203 см дъжд всяка година. Много от тях по 25 см на ден! Тези гори се намират близо до екватора, най-голямата от тях е добре познатата на всички ни Амазонка! Тя обхваща повече от 5,5 милиона кв. км в Южна Америка. Такива гори има и в Африка, Азия, Австралия и Централна Америка. Знаете ли, че всички тропически гори имат нещо като балдахин. Това е слой от клони и листа по върховете на най-високите дървета. Повечето растения и животни живеят близо до този „покрив“, а не на земята. И каква колекция от живот има тук! Учените смятат, че около половината от растенията и животните на Земята живеят в тропическите гори. Много от тези видове са застрашени и могат да живеят само в това местообитание.

За съжаление, тропическите гори се свиват. Всяка година хората унищожават участък с размерите на щата Ню Джърси. Това унищожение се случва по много причини. Хората изсичат дървета за дървен материал и за да направят място за ферми или пътища. Много групи еколози се борят с това унищожение поради важната роля, която тези гори играят в нашия свят. Понякога учените наричат тропическите гори „белите дробове“ на Земята. Техните милиони дървета поемат огромни количества въглероден диоксид от атмосферата. Те произвеждат голяма част от кислорода, от който хората и животните зависят. Без тях би имало по-малко въздух за дишане!

Тези гори също помагат за поддържане на климата на Земята. Приемайки въглероден диоксид, те спомагат за намаляване на парниковия ефект. Това помага за забавянето на климатичните промени в световен мащаб. И накрая, тропическите гори помагат за поддържане на водния цикъл. Водата, произлизаща от тях, си проправя път в целия свят. Тъй като тропическите гори се свиват, това влияе на водния цикъл на Земята. Това води до засушаване в много райони по света.

Чудите ли се как можете да помогнете на тези гори, като сте толкова далече от тях? Едно нещо, което можете да направите е да използвате повторно и да рециклирате дърво и хартия. Можете също да се обадите и да пишете на избраните от вас политици, които имат повече влияние в това как се отнасяме към тропическите гори. Има и организации, към които можете да се присъедините, за да им помогнете, включително фондация „Спаси тропическите гори“. Дъждовните гори са важна част от живота на нашата планета. Те ни осигуряват много ресурси, от кислорода, който дишаме до домовете за много животни. Без тях Земята може да има големи проблеми.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град