Космос

Начало | Космос | Защо се движат планетите?

Защо се движат планетите?

Аз детето | 2020-11-24

Защо се движат планетите?

Можете ли да си представите, че около нашата планета Земя има огромен брой космически обекти? А можете ли дори и за малко да помислите колко много са те в целия Космос. Има планети, като тази, на която живеем. Има звезди като тази, около която нашата планета постоянно се върти. Има и безброй комети, астероиди, черни дупки и други небесни тела, които запълват празнотата, която наричаме космическо пространство. Вероятно вече знаете, че нашата Земя се върти около Слънцето. Така правят и всички останали планети в Слънчевата система. И повечето от тези планети също са заобиколени от луни, като нашата. Наричаме пътя на един обект, движещ се около друг, орбита. Повечето обекти във Вселената обикалят около нещо друго. Това е факт, който всички знаем и го приемаме за нещо ясно и нормално, но чудили ли сте се някога защо го правят?

Как изобщо се случва това нещо с въртенето и орбитата? Цялата работа се свежда до две основни концепции в науката. Първата е гравитацията. Това е силата, която кара предметите да се движат един към друг. Задвижва се от маса, която е количеството материя, което нещо има. Колкото по-голяма е масата на обекта, толкова по-силна е неговата гравитационна сила. Втората концепция е Първият закон за движение на Нютон. Той гласи, че всеки обект ще остане в покой или в движение, освен ако не му се въздейства с външна сила. Когато нещо се движи, то ще продължи да го прави със същата скорост в същата посока, освен ако не бъде изтласкано или изтеглено от друга сила – като гравитацията.

Вземете например Земята. Без Слънцето нашият дом щеше да се движи с една и съща скорост в една и съща посока постоянно. Слънцето обаче има повече маса от всичко друго в нашата слънчева система. Това означава, че гравитационното му привличане е много силно. Движението на Земята, комбинирано с гравитацията на Слънцето, работят заедно, за да формират нашата орбита. Пътят на Земята около слънцето не е перфектен кръг – той е елипсовиден, което означава, че е подобен на овал. Това важи по същия начин и за всяка друга планета в нашата Слънчева система. Всички те са сателити за Слънцето. Можете ли да се сетите за някакви непланетни спътници? Например Луната е друг спътник. Тя обикаля около Земята.

Планетите и луните са естествени спътници. Това означава, че те са природни обекти, които обикалят около друг природен обект. Може също да знаете, че астероидният пояс също се движи около Слънцето. Но знаете ли, че цялата ни Слънчева система също е в орбита? Вярно е! Слънчевата ни система постоянно обикаля около черната дупка в центъра на галактиката Млечен път. Сега Космосът вече съдържа и изкуствени спътници. Това са предмети, направени от хора. Те са изведени в орбита от хора. Тези сателити могат да служат за редица цели, като например да ни помогнат да научим повече за далечните планети.

Какво задържа изкуствените обекти в орбита? Същите две сили, които причиняват орбитата на планетите и луните. Когато хората изстрелват сателит в космоса, той е програмиран да пътува с определена скорост. Той взаимодейства с гравитацията на по-голям обект, като планета. Това позволява на спътника да остане в орбита.

Вселената ни е пълна с интересни неща, които да ни държат любопитни. Затова прочетете и останалите ни любопитни космически факти!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град