Космос

Начало | Космос | Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?

Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?

Аз детето | 2015-12-04

Защо космонавтите „плуват“  в Космоса?

Всички знаем, че едно от най-любопитните и готини неща при космонавтите наред с всичко друго, е че те всъщност не ходят по пода на своята космическа станция, където ще живеят известно време, а се носят във въздуха. Но защо е така? Повечето хора ще ви кажат, че знаят отговора на този въпрос – много просто – в Космоса няма гравитация. Не ги слушайте, много грешат, това е всеобща заблуда. В Космоса има гравитация, да, тя е по-малка и затова учените често я наричат микрогравитация. „Микро“ означава много малко, но не и несъществуващо.

Знаете ли, че благодарение на нея, микрогравитацията, космонавтите всъщност могат да движат предмети, които тежат повече от 10 килограма само с върховете на пръстите си?

Предполагаме знаете какво е гравитация, но все пак да кажем с едно изречение: гравитацията е това, което дърпа хората и предметите надолу към Земята. Когато скочим или хвърлим топка, гравитацията е тази, която ни връща надолу.

Наистина ли има гравитация в Космоса?

Както вече казахме, някои хора смятат, че в Космоса не съществува гравитация, но това не е вярно. Гравитацията е навсякъде около нас, повече или по-малко. Именно гравитацията е тази, която държи Луната в орбита около планетата Земя. Тя също така държи Земята в орбита около Слънцето. Силата на гравитацията става толкова по-слаба, колкото по-далеч са два обекта един от друг. Точно затова, когато човек отиде в Космоса, силата на гравитацията за него е доста по-малка. Но това не е основната причина за реенето на космонавтите. В космическите станции земната гравитация все още е доста силна.

Защо космонавтите се носят в пространството тогава?

Отговорът е, че те са в състояние на свободно падане. Гравитацията дърпа всички обекти по един и същи начин независимо колко големи са те. Ако изпуснете чук и перо на земята, чукът ще падне по-бързо, но това не е защото гравитацията го дърпа по-силно или различно. Въздухът е това, което помага на перото да падне по-бавно. Ако нямаше въздух, те щяха да паднат по едно и също време и с една и съща скорост. В някои увеселителни паркове има „свободно падащи“ съоръжения. Наричат ги по различни начини, но общо взето се състоят в това, че има кула и седалки, които се издигат и спускат бързо надолу, сещате се, а може би дори и сте се возили на такава. Ако пуснете топка в началото на падането, вие и топката ще паднете заедно и известно време ще изглежда все едно топката пада преди вас. Същото се случва и в космическия кораб. Той и неговият екипаж, и всичко друго на борда, пада около Земята. И тъй като всички падат заедно изглежда, че все едно се носят.

Но как може космически кораб да пада около Земята?

Земната гравитация притегля обектите към повърхността на планетата, включително и космонавтите. В резултат на това те падат към земната повърхност. Но освен че космическите кораби падат, те се движат много бързо. Затова космическите кораби падат и никога не достигат повърхността. Вместо космическият кораб да достигне повърхността на Земята, той започва да обикаля около нея. Луната обикаля около Земята, защото пада. Астронавтите и предметите „плуват“, защото падат.

Снимка: shutterstock.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град