Космос

Начало | Космос | Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?

Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?

Аз детето | 2016-02-08

Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?

Слънчевата система е очарователно и много интересно място, което като че ли не познаваме добре. Причината е не само в това, че информацията е прекалено много, за да я обхванем, а и защото нашата Слънчева система крие множество тайнствени, неизвестни за нас неща, които също така са част от тайната на Вселената за нас. Това, разбира се не означава, че няма факти, които вече знаем. Те обаче са толкова удивителни, че колкото повече научаваме, толкова повече ни се струва, че нищо не знаем. Все пак, като цяло, учените има какво да ни разкажат за нашата Луна, или за Марс и Юпитер, както и за всички останали планети, които обикалят около Слънцето. Много често, тези неща, които можем да научим дори са доста изненадващи. Например как ще отговорите на въпроса: Коя е най-горещата планета в Слънчевата система? Доста хора започват да мислят така...

Имаме осем планети (или девет – зависи кой как се отнася към въпроса с Плутон) и всички те обикалят около Слънцето на различно разстояние. Земята е третата планета и за наше щастие е на разстояние наричано от много учени „златната среда“. Това означава, че нашата планета има голям късмет, защото на нея нито е прекалено топло, нито твърде студено. Тя е нашият идеален дом. А най-горещата планета би трябвало да е Меркурий, нали? Да ама не. Както казахме нашата Слънчева система, а и Космосът като цяло крият невероятни изненади.

Какво ще кажете за Марс, тогава? Той е известен като „червената планета“ и има логика да е той. Може би вие не мислите така, но доста хора мислят, че е Марс, но планетата е наричана така, поради съвсем друга причина. Тук можете да разберете защо! Макар че никой не се сеща, всъщност Венера е най-горещата планета. Изненадахте ли се?

Но защо е така? Меркурий, макар и най-близо до Слънцето, няма никаква атмосфера, а атмосферата е тази, която задържа топлината. Може би сте чували, че Венера доста прилича на нашата планета Земя, една от причините, поради които се смята, че е така е точно, защото има атмосфера. Меркурий наистина е огряван от Слънцето много повече, но в момента, в който топлината стигне до него, тя отново се връща обратно в Космоса, защото няма какво да я задържи на планетата. Освен всичко друго, атмосферата на Венера е е 100 пъти по-плътна от земната. По-важното обаче е, че атмосферата на Венера се състои почти изцяло от въглероден диоксид, който е парников газ. Той пропуска свободно повечето топлина навътре към планетата, но задържа по-големите дължини на вълните на светлината, които се получават, когато повърхността се нагрее, действайки като одеяло. Резултатът е температура от почти 470 градуса по Целзий. За сравнение, на Меркурий най-високата измерена температура достига 430 градуса, което е достатъчно само за второ място.

Интересно е, че и ние хората не се отказваме лесно. Макар температурата на Венера да е 470 градуса има много учени по света, които искат да отидат, за да я видят и изследват отблизо. За голямо съжаление все още нямаме такава технология, която да ни помогне, по-скоро да ни защити, за да не изгорим от такава температура. Имало е опити, че дори един от космическите апарати през 1981 година е успял да изпрати няколко снимки и да се задържи около планетата за цели 127 минути, но това съвсем не е достатъчно. Дали някога ще успеем да покорим и тази планета, да я направим годна за живот... засега можем само да предполагаме.

Вижте още:
Защо Сатурн има пръстени?
Коя планета е най-близо до Слънцето?
Кой е открил планетата Уран?



Коментари
3 коментара

Екатерина Петрова, 11 г.,

Публикувано на 10.03.2016

Това наистина е вярно

Яна минчева , 10 г.,

Публикувано на 24.01.2021

тамън за проекта ми ,много добра информация браво и благодаря

Яна минчева , 10 г.,

Публикувано на 24.01.2021

хубаво е да изследваш света

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град