покани

Начало | покани | "Забавното лятно четене" стартира с кръгла маса и темата за детската грамотност

"Забавното лятно четене" стартира с кръгла маса и темата за детската грамотност

Аз детето | 2014-05-12

"Забавното лятно четене" стартира с кръгла маса и темата за детската грамотност

Забавното лятно четене“, традиционната инициатива на сайта Az-deteto.bg за насърчаване на четенето при децата между 6 и 12 години, тази година стартира с национална кръгла маса за четивната грамотност на българските деца. Събитието ще се състои на 13 май 2014 г. от 10:00 ч. в Американския център на Столична библиотека.

Форумът се фокусира върху най-наболелите проблеми, свързани с грамотността на децата в България и в дискусионен режим ще работи за намиране на начини за тяхното решаване и за подобряване на диалога между ангажираните в този процес компетентни страни.

Участие в кръглата маса ще вземат Камелия Колева – началник отдел „Достъп до образование към Министерство на образованието и науката (МОН), проф. Светла Коева – директор на Института за български език към Българската академия на науките (БАН), Станимир Цветков – експерт по български език и литература към Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), Ева Борисова – председател на Асоциация „Родители“, Вера Рангелова – директор Ранно детско развитие в UNICEF, Преслава Георгиева – учител по БЕЛ, „Заедно в час“, Ирина Александрова – завеждащ детски отдел в Столична библиотека и Пламена Златкова – член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Участие в дискусията ще вземат също представители на ФЖМК, Сдружение „Платформа АГОРА“, Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и др. Модератор на кръглата маса ще бъде Милена Атанасова от медийна група Investor.

Първият панел от кръглата маса ще се стреми да покаже общата картина по отношение на детската грамотност като представи резултати от проучвания, ниво на грамотност сред учениците в страната и причини за това. Вторият панел ще бъде насочен към учителите в България и ще се опита да отговори на въпроса как преподавателите мотивират децата да четат. Третият панел на кръглата маса ще бъде посветен на ролята на родителите в процеса на ограмотяване, а четвъртият – на социалната среда и подсигуряването на равен старт за децата в България. Форумът ще завърши с дискусия по проблемите на детската грамотност. За да бъде осигурена пълна и изчерпателна картина по темата, за участие в дискусията са поканени всички заинтересовани страни – родители, учители, автори, представители на издателства, читалища и библиотеки от цялата страна.

„Забавното лятно четене“ насърчава изявата на млади български автори. Затова посланици на кампанията са Юлия Спиридонова – Юлка, Марин Бодаков, Маги Благоева, Стефка Янорова, Петя Кокудева и Роси Кота, които ежегодно участват в инициативите на кампанията. Почетен посланик на кампанията е директорът на Столична библиотека Михаил Белчев. Кампанията се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство Ентусиаст
 
Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF
 
Комуникационен партньор е CIVITAS
 
Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata и GreenWich.



Коментари
2 коментара

Проблем , ,

Публикувано на 12.05.2014

ИМа проблем с читателския дневник.

От редакцията: Моля, би ли описал по-точно какъв е проблема, ще сме ти задължени.

Проблем , ,

Публикувано на 12.05.2014

До редакцията: Много Ви благодаря за бързото съдействие, проблемът е отстранен! :) Както винаги, отново доказахте, че мога да разчитам на един от любими ми сайтове. Поздрави! :-) :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град