Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Ябълките: най-полезните сред плодовете и най-древните

Ябълките: най-полезните сред плодовете и най-древните

Аз детето | 2013-12-19

Ябълките: най-полезните сред плодовете и най-древните

Ябълката е била известна още на доисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. За нейна родина се смята районът в Северозападните Хималаи. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия. Оттук тя е попаднала в Кавказ, Египет и Палестина. Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. За тази култура се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим. Въпреки че е била известна от древността, голямо стопанско значение ябълката придобива през XX век, когато са били оценени хранителните и лечебните качества на плодовете

Ябълките – това са най-отглежданите, най-продаваните и най-разпространените плодове у нас. Ябълкови дръвчета, които раждат плодове има дори пред блоковете във всички български градове. Ябълките обаче са и най-подценявания плод у нас или поне ние имаме такива наблюдения. Винаги предпочитаме да купуваме и ядем по-екзотични плодове, като банани, ананаси, мандарини и други подобни. Но трябва да знаем, че е много добре с тях да комбинираме и по някоя ябълка, защото те са изключително полезни. За техните полезни свойства може да бъде написана цяла книга. Но сега накратко, за да не ви отегчаваме с толкова полезни неща наведнъж, ще ви кажем разкажем за най-големите ползи от яденето на ябълки.

90 процента от теглото на ябълката е вода, както знаем, водата, във всякаква форма е много необходима за човека. Освен това в ябълката се съдържат и следните вещества:

Витамините A, С, В1, В2, В6, Р, Е. Всеки един от тях е много важен за човека и отговаря за развитието и поддържането на определена част от тялото ни:

  • витамин A е важен за зрението и кожата;
  • витамин C укрепва имунната ни система, а също така обезврежда токсичните вещества попаднали в организма ни;
  • витамин В1 участва активно в обмяната на веществата;
  • витамин В2 участва в храносмилането, а витамин В6 участва в обмяната на мазнините;
  • витамин Р има болкоуспокояващо действие и укрепва цялото ни тяло, а витамин Е представляващ важен антиоксидант и действа благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм.

В ябълките има 50 процента повече полезни вещества, отколкото в цитрусовите плодове и 80 процента повече витамин В2, който е наричан и "витаминът на апетита". Той е необходим за нормалното преработване на храната и растежа.
В ябълките също така се съдържат и калий, натрий, желязо, калции, магнезий, цинк, хром и още много други.

Но ще попитате вие какво от това, какво ли ни интересува всичко това. Сега ще ви обобщим всичко, с нашите топ 10 полезни свойства на ябълките.

1. Ябълките понижават нивото на холестарола и възпрепятстват развитието на много болести, от които възрастните страдат.

Това става благодарение на съдържащите се в тези плодове пектин и растителни фибри. Представете си, само кората на една ябълка съдържа 3,5 г фибри, което е повече от 10 процента от препоръчителния дневен прием за тези вещества. А в самата ябълка, когато е без кора също се съдържа не малко количество от тези вещества – цели 2, 7 г.
Яденето само на 1 ябълка на ден може да ви предпази от много болести, когато пораснете, а също и от настинки.

2. Ябълките помагат много на храносмилането.

Фибрите, за които говорехме до сега, са много полезни за много неща – те помагат много на тялото ни да смеля храната, която консумираме правилно. Затова ако ядем по една ябълка на ден, няма да ни боли корема или да ни се случват още по-неприятни неща, свързани с храната, за които се досещате и които ние не искаме да споменаваме.

3. Ябълките са полезни при недостига на витамини.

Съществува нещо като болест наречена анемия. Тя се получава, когато на човек на му достигат един или повече витамина или минерала. Затова на такива хора се препоръчва да ядат ябълки или да пият сок от тях. Лекарите препоръчват същото и на децата, които са напълно здрави – да изяждат по една ябълка на няколко дни или всеки ден да изпиват по една чаша ябълков сок, защото така си осигуряват необходимите витамини, които няма как да дойдат от шоколада, сладоледа и другите вкусни лакомства.

4. Ябълките имат тонизиращ ефект.

Ябълките имат ободряващ ефект и повишават устойчивостта на тялото и мозъка от настинки или претоварвания. Ябълков сок например е най-често употребяваната напитка от спортистите. Високото съдържание на фруктоза, в ябълковия сок, помага за нормализиране на метаболизма и възстановяването на организма след тренировка.
От опит ще ви кажем, че една чаша ябълков сок много помага и за научаването на труден урок или писането на домашно по математика. :-)5. Ябълките помагат на зъбите.

Дори и след като вече сме си измили зъбите, можем да хапнем една ябълка. Защо ли? Ами защото плодовите киселини - например салициловата - имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците и ги укрепват, за да не ни се налага да ходим често на зъболекар.

6. Ябълките нормализират обмяната на веществата в организма.

Ябълките са много полезни, когато имаме проблеми със стомаха.

7. Ябълките оказват добро действие за работата на мозъка.

Доста от веществата съдържащи се в ябълките, стимулират работата на мозъка и укрепват нервната система. Затова силно се препоръчват на хора, които страдат от безсъние или пък трудно заспиват. Препоръчва се при такива ситуации за изядем една ябълка или да изпием една чаша ябълков сок. А както вече споменахме, ако направим това и когато имаме нещо много трудно свързано с училище, то веднага ще ни стане по-лесно. ;-)

8. Ябълките удължават живота.

Всички изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо влияние върху здравето ни и да увеличи нашите шансове за дълъг живот в добро здраве. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години - това са установили учени от университета в Кеймбридж.

9. Ябълките са вкусни.

Ябълките са наистина сладки и вкусни. Разбира се има и кисели сортове, най-често тези със зелен цвят, но пък жълтите и червените са наистина много сладки – почти колкото шоколада.

10. Яжте ябълки – това ще очарова родители ви.

Може да не ви струва така, но родителите ви ще бъдат очаровани и много горди от вас, ако ви видят с ябълка в ръка или по-точно в уста. ;-)

Полезно е да знаете също, че най-голямата си полезна сила ябълките ще ви покажат ако ги ядете пресни и свежи. Разбира се и в топлинно обработените ябълки, например печените, се съдържат полезни вещества, но те са в много по-малко количество. Както разбрахте също така, е много по-добре да не белите кората на ябълката, а да я ядате с нея. След като я измиете хубаво обаче. Също така помнете, че не е особено хубаво да ядете ябълки, които са започнали да изгниват. Дори и да им махнете тази част, пак не е особено хубаво.

И ако ви се е сторило много дълго и скучно, ще обобщим съвсем накратко – яжте ябълки, те са вкусни, полезни и помагат на цялото ни тяло. И запомнете, че една много стара мъдрост гласи: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен!".

След всичко това искаме да ви попитаме, ябълката ли е вашият любим плод или имате друг, ще се радваме да споделите с нас в коментарите.Коментари
13 коментара

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 20.12.2013

Аз обичам всички плодове!

Мирела Давидова, 9 г.,

Публикувано на 24.12.2013

всеки ден ям ябъки

кристиана тонева, 9 г.,

Публикувано на 30.05.2014

обичам ябълки

Кремена Ганева, 8 г.,

Публикувано на 11.03.2015

Всички плодове са вкусни,но ябълката е най–разпространения плод. Хубаво е да се яде всеки ден.Лично на мен ми ни е любимия плод.Много ми харесва. Страхотен плод.

Kristina Tabachka, 27 г.,

Публикувано на 05.05.2015

Edin ot nai-liubimite mi plodove e yabalkata! Moga smelo da se pohvaliya i da spomena ,che sam gorda sas sebe si,zashtoto,prez poslednite meseci nasam, vseki den konsumiram po edna yabalka!Chustvam se chudesno i mnogo po-osvejena!

Милена Кабова, 8 г.,

Публикувано на 21.08.2015

Аз обичам ябълки. Те са много вкусни!

Борислав Кабов, 6 г.,

Публикувано на 21.08.2015

Ябълките са най-хубавото нещо на света!

Verginiq Raychova, 27 г.,

Публикувано на 26.12.2015

Naistina qbalkata e nai polezniq plod ot vsi4ki plodove zatova ne go prenabregvaite tozi izklu4itelen vkusen plod

Роза Ксьова, 61 г.,

Публикувано на 07.03.2016

Пия всеки ден по 1 чаша ябълков фреш сок ! Не страдам абсолютно от нищо на тази възраст.Чуствам се много добре.Имам само -1 д, на очите,но аз почти целият си трудов стаж съм работила на компютър.Препоръчвам на всички/деца,млади,стари и всички/Пия и през ден по 1 чаша фреш сок от моркови.

Добромир Арсенов, 20 г.,

Публикувано на 31.07.2016

Няма по-велик и полезен плод от ябълката, особено когато я хапваш свежа.

Ерика Виолетова, 22 г.,

Публикувано на 06.09.2016

Аз всеки ден ям по 1 ябълка да не се разболея и да мога да отслабна бързо..

Дилян Донев , 29 г.,

Публикувано на 07.10.2016

Даам, и аз ям ябълки през деня особено на обяд по 3-4 ябълки и понякога ги съчвтавам с един банан или парче краставица. Добре се чувствам като цяло след това някак си обединяващо действат. Ябълките ми помогнаха и да сваля някой друг излишен килограм, за което си струваше да се подложа на такава диета, и гледам да не ги изключвам от менюто си, защото да страшно полезен плод, а и не са скъпи.

ДОНКА КРЪСЪТЕВА, 64 г.,

Публикувано на 13.02.2017

Много обичам ябълки особено сорт Златна превъзходна.Тя е сочна и хрупкава.Консумирам я без да я обелвам.Помага ми за стомаха.Горещо я препоръчвам на млади и стари.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град