малък готвач
Великденски яйца ама като бисквитки, бисквитки ама като великденски яйца
Знаем, че традиционно на Великден всеки обича да хапва боядисани яйца и козунак (купен или домашно направен), но какво ще кажете за това. Вместо само боядисани яйца да си направите и великденски бисквитки. Те също могат да бъдат шарени и красиви като яйца и вкусни и ароматни като козунак. При това се приготвят сравнително лесно и определено много забавно. Затова направо ви даваме рецептата и ще стискаме палци да ви хареса как звучи и да ги опитате!
За 18 бисквитки ще ви трябват:
- 200 г масло
- 1 чаена чаша пудра захар
- 1 яйце
- 3 чаени чаши брашно
За декорация препоръчваме да използвате всякакви шарени пръчици, малки бонбончета или пък захарни фигурки, както и готови захарни шрифтове. По-лесно е! Ще ви трябват също и хартия за печене, тавичка, чаша, дълбока купа, бъркалка.
Ето и как да си ги направите:
Първо ако маслото е било в хладилника го извадете и го оставете за половин час. Това означава, че ще омекне или както казват професионалистите – ще бъде със стайна температура. През това време можете да правите нещо друго, защото маслото задължително ще ви трябва първо. След като е готово го поставете в купата и към него добавете пудрата захар. После хубаво разбъркайте. Трябва да получите пухкав крем. Това може и да стане малко бавно, но си заслужава. Към пухкавия крем добавете и едно яйце и също разбъркайте.
Накрая малко по малко добавяйте и брашното, докато получите тесто. Имайте предвид обаче, че някъде към втората чаша ще ви се наложи да го месите с ръце. Получава се меко тесто, което е хубаво да оставите да „почине“ около 20-30 минути.
Докато чакате постелете хартия за печене върху тавичката, ей така, за да е готово. Времето е минало и сега е време за бисквитките. Поръсете масата с брашно и сложете тестото отгоре след това го намачкайте с ръка, докато стане плоско. Можете да използвате и точилка, но и с ръка също става. После отрежете кръгчета с чашата. За да се възползвате максимално от тестото ги режете близо едно до друго, а след това остатъците събирайте на топка и пак мачкайте, докато съвсем не става за кръгчета.
После, за да имат вашите бисквитки форма на яйца наредете кръгчетата тесто в тавичката и преди да ги сложите да се пекът от двете страни с ръце прибутайте тестото към средата му. Става идеално. Печете на 180 градуса за 8-13 минути. Разбира се си знаете, че ако се налага за тази част използвайте помощта на възрастен. След като извадите бисквитите от фурната, оставете ги да се охладят поне за 5 минути.
Веселата част: украсете ги. Нашарете ги със захарни шрифтове, бонбонки, пръчици, както намерите за добре. Ех, че хубави станаха!