сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Хранилка сътвори, птичките нахрани и горд от себе си бъди!

Хранилка сътвори, птичките нахрани и горд от себе си бъди!

Аз детето | 2023-02-10

Хранилка сътвори, птичките нахрани и горд от себе си бъди!

Толкова сме свикнали с тях в забързаното си ежедневие, че често ги приемаме като фон, като част от света, която никога не може да изчезне. Истината обаче е друга, тяхното оцеляване зависи от нас, а нашето оцеляване – от тях. Всичко в света ни е една голяма екосистема и дори само една малка част от нея да се загуби, всичко ще се промени или дори ще изчезне. Например често приемаме дърветата като част от пейзажа и хич не се замисляме, че точно те осигуряват така необходимия ни чист въздух, а дори и прохлада и сянка през лятото. Освен това в самите дървета също има много обитатели – насекоми и птици, които им помагат. Кълвачът например, тази чудесна птичка, яде така вредните за дървото насекоми и благодарение на него то продължава да расте. Ето това е екосистемата. Но представете си какво би било ако изведнъж кълвачите изчезнат... По дърветата ще бъде пълно с вредни насекоми и те накрая биха ги съсипали. Така е и с всички други птици, дори най-малкото врабче помага на природата и на света в който живеем. Така че защо да не му помогнем и ние, особено в студеното зимно време, което предстои.

Как да направите това? Много просто – сътворете лесна хранилка и я окачете на близко до вашия дом дърво. Като нищо не само ще знаете, че една малка птичка намира храна в студения и труден за нея сезон, но можете да чувате и песните ѝ, както и да виждате колко е щастлива. Да не говорим, че най-вероятно няма да е само една. Но помнете, че веднъж захванете ли се с това ще е хубаво често да слагате хранилка на едно и също място, защото птичките ще разчитат на вас. Хубавото е, че тази хранилка, която сега ще ви предложим се прави много лесно – почти колкото да преброиш до 10!

Ще са ви необходими:

  • 3 чаени чаши храна за птици (ако нямате такава просто смесете малко семки, орехи, лешници и други подобни ядки)
  • 1 пакетче желатин на прах
  • някаква формичка за сладки
  • една чаена чаша пълна с топла вода
  • сламка
  • фолио за печене или чиния
  • панделка или прежда
  • лъжица

Ето и какво точно да направите:

Сипете пакетчето желатин на прах в чашата с топла вода. Не е нужно специално да я топлите много – ако я сипете направо от чешмата също ще стане. След това разбъркайте за около 3 минути, за да може желатинът добре да се разтвори. Тук искаме да припомним, че ще ви трябва колкото е възможно по-чист желатин. Не готово желе или нещо такова, а просто малко пакетче на което пише желатин, за да може да е максимално безопасно за птиците.

След като приключите с разбъркването поставете формичка за сладки в чиния или на масата, като под нея поставите домакинско фолио. Вътре сипете и сместа за птици или смесените ядки. Помнете, че е добра идея орехите и други ядки като бадеми да счупите на няколко парчета – така ще е по-лесно за птичките. Притиснете хубаво и досипете още ядки ако трябва. Формичката трябва да е напълнена плътно. Най-добре слагайте семената с лъжица и притискайте отгоре. Така става най-лесно! После просто сипете и водата с желатина в ядките.

О, почти забравихме – някъде по-нагоре сложете и една сламка между ядките и я оставете така. Накрая изчакайте 4-5 часа или най-добре оставете да престои една нощ.

След като времето мине махнете сламката, както и формичката за сладки. Може би ще се наложи да вдигнете формичката и леко да бутнете с пръст семената надолу – но не се притеснявайте. Накрая пъхнете в дупката дълга панделка и завържете двата ? края един за друг. Това е! Сега остава да закачите желираните семена на някое дърво и да наблюдавате как гладните птички ще ги „нападнат“ и ще бъдат щастливи от този неочакван подарък. А вие трябва да бъдете горди от себе си, защото сте извършили едно наистина благородно и добро дело, което ще помогне на света.

Не забравяйте да споделите и с приятели! Само си представете ако всеки от нас направи по една такава хранилка – ще бъде прекрасно!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град