важните неща

Начало | важните неща | В обществения транспорт: няколко основни правила, които да спазвате, за да бъде пътуването на всички комфортно

В обществения транспорт: няколко основни правила, които да спазвате, за да бъде пътуването на всички комфортно

Аз детето | 2019-11-22

В обществения транспорт: няколко основни правила, които да спазвате, за да бъде пътуването на всички комфортно

Тълпа от хора затворени в малко пространство, повечето от които раздразнени, защото им е твърде топло, твърде студено или защото сте много близо един до друг и това просто ви дразни. Вие пък от своя страна сте измъчвани от лека умора, стоите на крака държейки тежката училищна раница и при това сте застанали в доста неудобна поза. Нямате търпение да минат още три спирки, за да можете най-после да слезете. Ако въобще успеете да се измъкнете измежду всички тези хора. Това да ви е познато?

Пътуването с обществен транспорт (особено в час пик – когато повечето хора пътуват) не е най-приятното нещо, което можете да правите. Особено, когато се налага да споделяш ограничено пространство с куп непознати хора. Всички обаче трябва да помним едно нещо: подобно на всяко друго публично място и тук трябва да се спазват някои основни правила за поведение. Ясно е, че никой не обича правилата, но те са необходими, за да се гарантира, че всеки човек ще пътува комфортно. Все пак не би ви харесало ако човекът до който стоите или седите слуша много силна музика, която не харесвате, бута ви, ръга се във вас или пък ви мокри с чадъра си, нали? Е, на никого не би му харесало ако и вие вършите тези неща дори и без да се усещате. Всеки от нас трябва да помни: в градския транспорт трябва да се държим по начин, който не причинява неудобства на другите.

Вместо обаче да ви изреждаме куп досадни правила, които да четете, ще ви покажем няколко много интересни и запомнящи се правила от Франция и Япония изработени по уникален начин, който ни подсказва какво точно да не правим. Първите, които ще видите са от френското метро и насърчават хората „да не се държат като животни“.

„Бутайки хората в метрото или пък ако не ги изчаквате да слязат не ви печели време, а само ядове.“ – това гласи първото правило.

„Говорейки прекалено високо по телефона разкриваш на всички тайните си, както и тези на твоите близки.“ – това е още едно полезно правило. Ясно, че няма нужда да викаме. Модерните телефони са достатъчно добри, че дори и да шептим човека отсреща пак ще ни чува.

„Дъвката, която изплю скоро ще се озове и върху твоите обувки“. Тук няма нужда да поясняваме нищо, освен да ви кажем пазете чисто.

„Не бъдете ленивци и не заемайте твърде много място, другите също искат да седнат“. Случвало ли ви се е някой да си сложи чантата на свободна седалка, а вие така отчаяно да искате да седнете? Тогава знаете какво е! Не правете същото!

Ето и интересната японска реклама. В няколко любопитни картинки тя ни показва какво да не правим в обществения транспорт. Тук ни се напомня, че не бива да бързаме и да рискуваме вратите да ни затиснат, а също и да внимаваме как държим мокрия си чадър.

Тук пък разбираме, че не е хубаво да използваме някой непознат за възглавница или ако това се случи е редно да му се извиним.

Също така би било много хубаво да се уверим, че музиката от слушалките ни не се чува в целия автобус или метро. Това не само е невъзпитано, но и е вредно за слуха ни.

Също така запомнете, че никой не обича транспортът да се превръща във вагон-ресторант. Разбира се всеки може да пие вода, но храната е хубаво да я оставим за някъде другаде – на по-спокойно място.

Тази реклама пък напомня на собствениците на огромни куфари, че е хубаво да внимават малко повече, когато ги носят със себе си.

Това са много прости, но важни правила за поведение в обществения транспорт. И още нещо, което, надяваме се, вече знаете: отстъпвайте място на възрастни хора, бременни жени и хора които трудно могат да стоят прави (например жена със счупен крак). Нека да бъдем учтиви помежду си. Така пътуванията в тролейбусите, автобусите, трамваите и метрото ще бъдат приятни за всички ни!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град