важните неща

Начало | важните неща | Отнасяйте се с близките си с обич и уважение – това е най-важното!

Отнасяйте се с близките си с обич и уважение – това е най-важното!

Аз детето | 2019-11-13

Отнасяйте се с близките си с обич и уважение – това е най-важното!

Забелязали ли сте, че всеки един от нас, независимо от възрастта се държи много по-различно у дома, отколкото на обществени места. Не само, че се чувства по-свободен и прави нещата по доста по-различен начин, но дори и говори различно и си позволява повече. Така например, често се случва да обидим или дори да ударим по-малката си сестра или брат, когато сме си вкъщи. Да пренебрегнем съвета на баба, да обидим мама по някакъв начин. Това се случва на всички нас! Вкъщи се обличаме различно и се държим понякога лошо, вярвайки, че няма нищо, което да обиди близките ни хора... Просто защото сме си у дома...

Разбира се, когато си у дома можеш да се отпуснеш и да се държиш по-свободно, даже е задължително. Но ако, когато си навън освобождаваш място в автобуса на непозната възрастна жена, усмихваш се и поздравяваш съседа, защо не правиш това и вкъщи... Един наистина добър човек винаги ще върши добри дела. При това на първо място, в семейството, защото там е нашият живот, там ни обичат и подкрепят. Ако някой се държи добре само с външни хора, тогава той е лицемер. Никой не би вярвал на такъв човек, а добрите му намерения винаги се подлагат на съмнение от околните.

Да си възпитан и да се държиш добре навън е важно разбира се, но по-важното е всеки от нас да осъзнава истинските ценности и да се държи добре, защото го иска. Погледнете към онези, които са винаги около вас и ви подкрепят. Не забравяте ли понякога за тях в стремежа си да бъдете учтиви и добре възпитани навън? Да, коментари от непознати се възприемат по-рязко, но всъщност мнението на онези, с които живеем, е най-ценно. Не е ли така? И ако нашите родители, баби и дядовци, сестри и братя понякога могат да мълчат и да се преструват, че всичко е наред, тогава нашата съвест винаги трябва да бъде нащрек за нашите действия. Помислете сами дали вършите правилното нещо. Опитайте, преди всичко, да бъдете любезни и учтиви във вашето семейство. И тогава няма да имате проблеми и когато сте навън. Бъдете честни със себе си, защото благородното сърце е най-доброто нещо, което един истински човек притежава.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град