любопитно

Начало | любопитно | Удобства за щъркелите правят и в Костинброд

Удобства за щъркелите правят и в Костинброд

Аз детето | 2010-03-22

Удобства за щъркелите правят и в Костинброд

Наскоро в Костинброд започна кампанията по монтирането на нови метални платформи за гнездене на щъркелите. Инициативата е част от проект на Българска Фондация Биоразнообразие, реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на ГЕФ и Община Костинброд.

Модерните птичи домове представляват метални конструкции, служещи за основа на гнездата, които след пристигането си щъркелите “дообзавеждат” с клони, клечки и други материали. Те се монтират върху стълбовете от електропреносната мрежа от служители по поддръжката й.

Ползата от тази дейност е взаимна, както за щъркелите, така и за хората. Електрическите стълбове са традиционно и предпочитано място за гнездене от щъркелите. Много често те свиват гнездата си направо върху стълбовете и така стават жертва на високото напрежение. От друга страна това води до сериозни повреди и щети в електропреносната мрежа.

Изработването и монтирането на метални платформи в улеснение на щъркелите е дейност, която българските природозащитни организации извършват от години в различните краища на страната.

По данни на орнитолози в района на Костинброд щъркеловите гнезда наброяват 50, като голяма част от тях също са под заплаха. Организаторите на инициативата търсят допълнителни финансови възможности за направата на безопасни платформи за всяко гнездо.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град