България

Начало | България | Тракийската гробница – с. Свещари

Тракийската гробница – с. Свещари

Теодор Ивелинов Милков, 12 г., Русе | 2006-08-26

Тракийската гробница – с. Свещари

Свещарската гробница се намира в североизточна България, на 3 км югозападно от село Свещари, на 43 км североизточно от Разград. Тя се състои от коридор и три квадратни камери: предверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Входът е украсен със стълбове с йонийски капители, а над тях лежи плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди. През 1985г., на сесията на Комитета за световно културно и природно наследство, състояла се във Франция, Свещарската гробница е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Преди около две хиляди и триста години един тракийски племенен владетел поискал да му се приготви приживе вечното жилище. Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички. Докато ги украсявали отвътре с живопис и скулптора, владетелят починал. Затворили гробницата с неговите останки и всички прекрасни дарове. Над нея издигнали могила, висока колкото четириетажна сграда. През 1982г. археолози разкопали могилата. Гробницата се оказала толкова интересна и красива, че през 1985г. била включена в Списъка на световното културно и природно наследство сред най-ценното на нашата планета. Тази гробница е едно от деветте български чудеса, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резерватът Сребърна и др.



Коментари
2 коментара

barbie (), 11 г.,

Публикувано на 01.11.2008

еммммммм.......... сайта е супер най-мн за децата които искат да бъдат информирани!!!! сайта ви е супер!!! напълнете го с още повече информация

йойо зафирова, 9 г.,

Публикувано на 25.11.2008

прекрасна статия.обещавам ще отида в гробницата край с. Свещари

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град