новини детски

Начало | новини детски | Театрален фестивал на Лятното училище за деца в риск в с. Широка лъка

Театрален фестивал на Лятното училище за деца в риск в с. Широка лъка

Аз детето | 2009-07-16

Заключителният фестивал, с който официално приключва Лятното училище, ще бъде на 18 юли 2009 от 14:00 ч. на открита сцена, създадена от артисти и деца. Индийските приказки са темата на седмото Лятно театрално училище за деца в риск в с. Широка лъка.

След завладяващата феерия по мотиви на японски приказки през 2008 г., седмото Лятно театрално училище продължава да запознава децата в риск от региона с далечни древни традиции и култури.

В петте творчески ателиета и двете тренингови, ще се срещнат около 70 деца на възраст между 6 и 15 години и 20 млади артисти от България и Холандия, селектирани от режисьорката Елена Панайотова, за да оживят индийски приказки, митове и легенди пред гостите на детския театрален фестивал на 18 юли в с. Широка лъка. Тази година в Лятното училище се включват и 6 деца от Дом за деца “Олга Скобелева” в Пловдив. Това е една от първите стъпки за разширяване на географския обхват на проекта с цел постепенно да се създаде национален Културен център за работа с деца в риск, с. Широка лъка.


Артистите от ателиетата Танцови игри и Музикални игри, предварително запознали се в детайли с индийските културни традиции, обещават да подготвят колоритен и жизнерадостен спектакъл в стил Боливуд. През трите седмици на лятното училище децата репетират под звуците на автентични индийски инструменти, благодарение на присъединили се към творческия екип професионални музиканти. Маските се изработват под зоркото око на холандски гост, а куклите, които за първи път ще бъдат използвани по време на фестивалната програма, са дело на професионален екип от русенски кукловоди и режисьори.

За деня на самия фестивал в Широка лъка ще пристигне група от 20 английски ученици, които ще разкажат на българските малчугани как и до каква степен индийските традиции “оцветяват” традиционно консервативния живот на Острова. Очакват се и деца от други домове и училища от Девин, Смолян, Пловдив, Гоце Делчев, Панагюрище и Хасково.
Информацията е на LiterNet.bg



Коментари
1 коментар

Виктория Викторова, 10 г.,

Публикувано на 28.07.2009

много готин саит

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град