Инициативи

Начало | Инициативи | Чрез игри и забавления – запознайте се с живота и важността на прилепите в 24-ата Международна нощ на прилепите

Чрез игри и забавления – запознайте се с живота и важността на прилепите в 24-ата Международна нощ на прилепите

Аз детето | 2020-09-24

Чрез игри и забавления – запознайте се с живота и важността на прилепите в 24-ата Международна нощ на прилепите

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Целта на кампанията е да покаже на всички, особено на малките, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери. Тази година кампанията ще бъде насочена и към въпроса с разпространението на COVID-19 от прилепи.

За да покажат колко интересни, полезни и важна част от живота на планетата са прилепите от „Зелени балкани“ са подготвили за децата презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, артработилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите в няколко града на България. Ето и кои са те:

ПОМОРИЕ (25 септември) – Посетителския център на Поморийско езеро ще бъде домакин на Нощта на прилепите, която ще се проведе от 11 до 16 ч. Всеки дошъл, ще има възможност да научи интересни факти за прилепите, чрез специално подготвена презентация.

СТАРА ЗАГОРА (25 септември) – Зелени Балкани и къща музей „Гео Милев“. Този път „прилепите“ ще летят из двора на къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора от 17:00 часа до 21:00 часа. Детектор за прилепи, прилепна изложба, артателиета, игри и още.

БУРГАС (26 септември) – Българска фондация биоразнообразие и Зелени Балкани организират Нощ на прилепите в Бургас. Ще бъдем участници в Еразъм фестивала и ще се срещнем от 16 до 20 ч. Ще направим показно как проучваме прилепите с прилепни мрежи, използваме пещерни каски и подслушваме с детектори прилепите. Ще представим прилепна изложба, а всеки може да участва и в артателиета, игри и още.

ВРАЦА (1 октомври) – Зелени Балкани и ДПП „Врачански Балкан“ в сградата на Природозащитен център „Натура“. Детектор за прилепи, прилепна изложба, артателиета, игри и още изненади.

РУСЕ (8 октомври) – Лапидариум при Исторически музей/Екомузей с аквариум – Регионален исторически музей с участието на пещерняците от туристическо дружество „Приста“

СЛИВЕН (15 октомври) – Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ гр. Сливен – 15:00 часа пред сградата на ДПП „Сините камъни“. Изложба за прилепите, презентация, филм за прилепите и артателиета.

ВАРНА (17 октомври) – Катрин Димитрова и Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) организират Нощта на прилепите във Варна. Подробности за място и час – очаквайте скоро!

ЛОВЕЧ (21 октомври) – Зелени Балкани и Община Ловеч – Подробности скоро!

ПЛЕВЕН (22 октомври) – Зелени Балкани и Регионален Исторически музей Плевен в сградата на музея. Подробности скоро!

ПЛОВДИВ (23 октомври) – Зелени Балкани ще отбележат Нощта на прилепите в Пловдив в края на октомври. Подробности за място и час – очаквайте скоро!

БЛАГОЕВГРАД – (27 октомври) – Регионален Исторически Музей (РИМ) – Благоевград. Подробности скоро!

Прочетете още:
Защо прилепите спят надолу с главата?
Прилепи се заселиха в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град