Инициативи

Начало | Инициативи | Деца от София и страната споделят послания за опазване на планетата към връстници, родители и политици

Деца от София и страната споделят послания за опазване на планетата към връстници, родители и политици

Аз детето | 2020-11-16

Деца от София и страната споделят послания за опазване на планетата към връстници, родители и политици

На 20 ноември 2020 г., годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, артистът Олафур Елиасон призовава политическите лидери и инициатори на промяна да покажат, че се вслушват в следващото поколение. Инициирани от интерактивното произведение на изкуството – проекта Earth Speakr на Елиасон, детските съобщения за бъдещото благосъстояние на планетата достигат до политиците, подтиквайки към реакция, и се разпространяват в социалните медии под #ListenToTheFuture.

Деца от повече от 70 държави участват в проекта, като споделят на родните си езици, своите възгледи, като използват технологията за добавена реалност на приложението. Видео посланията им са адресирани не само към възрастните, а и към други деца, предлагайки решения, идеи и споделяйки своите разочарования. В България взимат участие със съобщения от повече от 18 градове и села – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Сливен, Благоевград, Сандански, Плевен, Луковит, Царевец, Бояджик, Първомайци и Батановци. Децата създадоха Earth Speakr послания със своите тревоги, креативни идеи и в подкрепа на международни каузи за околната среда, като Световен ден на почистването и Световната стачка за климата. В България много деца категоризираха посланията си като насочени към: Град, Бъдеще и Животни. С лични послания и анимирана местна среда, произведението разкрива глобална картина на хиперлокални възгледи, обединени в рамките на проекта.

„Днес ще ви кажа нещо – пазете планетата чиста, защото, ако я мърсите, ще трябва да я почиствате всеки ден! Трябва да изхвърляте в коша за боклук и трябва да бъде всичко чисто на планетата.“– казва праскова от Бояджик, България.

„Спирайте водата, когато не се използва, защото тя е нашето бъдеще“ – приканва чешма в София, България.

„Изкуството и културата осигуряват пространство, място за среща, за свързване и споделяне на гледни точки, като същевременно се насърчават различията. Когато участваш в произведение на изкуството, усещаш, че се вслушват в теб, виждаш идеите си отразени във формата и структурата на произведение на изкуството. За мен този двупосочен обмен е от съществено значение. Earth Speakr е произведение на изкуството, създадено от деца, които се изразяват творчески за климата и собственото си бъдеще. Това произведение ви приканва да се вслушате в техните брилянтни, забавни и, не е изненадващо, сърцераздирателно откровени послания.

Годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето е напомняне на всички ни да покажем на децата – и да демонстрираме чрез действие, че техните земни възгледи са изцяло валидни и много необходими при формирането на нашето бъдеще. Те трябва да станат помощник-проектанти на нашето утре. За да отбележа Конвенцията за правата на детето, включително правото на детето да бъде изслушано, моля политици и други хора от властта да работят, за да се случва това – не само днес, но всеки ден от годината“, казва Олафур Елиасон, артист.

Децата казват:

„Здравей, трябва да кажа нещо. Моля, пазете околната среда, защото иначе няма да имаме бъдеще. Нямаме Планета Б, нямаме и План Б, ако не направим нещо. Благодаря за помощта“. – казва тротоар в Капфенберг, Австрия.

„Ще ми се хората да ядат по-малко животни“ – споделя стена в Талин, Естония.

„За всяко родено дете трябва да се засади дърво“ – предлага листо от Лейрия, Португалия.

За да се гарантира, че детските съобщения ще бъдат чути, над 108 събития на Earth Speakr – виртуални или на живо, организирани от разрастващата се мрежа, активно канят децата да бъдат артисти и да оживяват заобикалящата ги среда.

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи и се реализира в сътрудничество с Гьоте Институт. За да вземете участие, изтеглете приложението Earth Speakr от Google Play или App Store и посетете https://earthspeakr.art/bg/. На интерактивния уебсайт на произведението на изкуството възрастните могат да подсилят посланията, като създават Loud Speakr – голяма колекция от съобщения, събрани заедно, в добавена реалност. Веднъж създадени, Loud Speakrs могат да се споделят онлайн и да се поставят на картата на виртуалния свят – на обществени площади, паркове, пред политически сгради – за да бъдат разгледани и в реалния живот чрез приложението Earth Speakr.

Повече от 580 Loud Speakrs вече са поставени на картата на ключови места, включително Народното събрание на Република България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град