История

Начало | История | Чорапите – едно от подценяваните изобретения на човечеството

Чорапите – едно от подценяваните изобретения на човечеството

Аз детето | 2018-07-13

Чорапите – едно от подценяваните изобретения на човечеството

Пригответе се, защото сега ще ви разкажем нещо за любимите дрехи на краката ви! Те идват във всякакви цветове и модели! Някои от тях са високи до коляното, други обхващат глезена, а трети са малко под него! Сигурно вече сте се досетили, че говорим за чорапите! Може би се чудите и какво ще ви говорим за тези чорапи и защо въобще този текст е в „история“! Много просто – историята на чорапите е далеч по-интересна, отколкото можете да предположите. За нас те са нещо съвсем обикновено, понякога миризливо нещо, но за световната история те са доста хитроумно откритие! Когато става въпрос за дрехи, чорапите обикновено не получават много внимание. Разбира се, ние искаме да покажем шарените си блузи и изящните си панталони, но чорапите ни обикновено не се виждат в обувките ни. Ако попитате краката си обаче, те ще ви кажат колко важни са чорапите. Да, вярно е, че краката ви от време на време обичат да са без дрехи, особено през лятото на плажа, но през повечето време краката ви обичат уютното усещане. През зимните месеци чорапите спомагат за поддържането на краката ви топли. През останалото време, чорапите помагат да се предпазите от твърдите обувки например.

И така, кой е отговорен за създаването на чорапите? Никой не знае със сигурност! Вероятно първите чорапи са изработени от животински кожи преди хиляди години от праисторически народи. Тези примитивни чорапи предлагали топлина и защита. Доказателства от древните цивилизации показват, че чорапите са изработени от различни материали. Древните гърци, например, използвали животинска козина. Древните римляни, от друга страна, предпочитат да обгръщат обработена животинска кожа около краката си. Древните египтяни пък плели чорапи от нещо, което много приличало на прежда.

Можете ли обаче да си представите, че преди около 1000 години чорапите били символ на богатство. Само най-богатите можели да си позволят да носят чорапи! Нещата се променят, когато Уилям Лий изобретил стан за плетене през 1589 г. Чорапите вече не трябвало да се правят на ръка – това било нещото, което ги правело толкова скъпи, но благодарение на машината на Ли, чорапите и други платове вече били много по-лесни за правене. Чорапите направили още един скок напред в края на 19 век, когато били въведени кръгли плетачни рамки. В комбинация с техническия напредък на Индустриалната революция, чорапите скоро започнали да се произвеждат на цени, които повечето хора можели да си позволят. През 20-и век са създадени нови материали, които станали популярни за производството на чорапи. Днес, в допълнение към традиционните вълнени и памучни чорапи, можете да ги намерите и в различни синтетични материали, като найлон, полиестер и други.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град