Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Тази интересна дихателна система

Тази интересна дихателна система

Аз детето | 2020-11-18

Тази интересна дихателна система

Въздухът, той е нещо, без което нито едно живо същество или дори растение не може да живее. Но ако те поглъщат въглероден диоксид и издишват кислород, то ние правим обратното. Дишането, или поглъщането на кислород и отделянето на въглероден диоксид е основна жизнена функция, присъща на повечето живи организми. Благодарение на този процес, който ние дори не осъзнаваме, че правим всяка секунда, дори когато спим, в организма ни постъпва кислород, необходим за осъществяването на голяма част от процесите в тялото ни. Благодарение на дишането става доставянето на кислород от атмосферния въздух до кръвта и извеждането на въглероден диоксид от кръвта във въздуха, газ, от които ние нямаме нужда. Но на коя част от тялото ни е работа доставянето на този въздух, сигурно вече се досещате – наричаме я дихателна система.
Нейната работа е много проста: да донесе кислород в тялото ни, както и да премахне въглероден двуокис от него.

Нашето тяло се нуждае от кислород всяка секунда, за да оцелеем. Ако без вода и храна можем да издържим дори няколко дни, то без кислород можем само няколко минути. Нашата дихателна система освен за дишане изпълнява и няколко други полезни функции, които в хода на еволюцията органите на дихателната система са придобили. Тя участва и в терморегулацията, имунната защита на организма и други.

Дихателната система всъщност представлява системата от органи, с която дишаме. Тя се състои от дихателни пътища, бели дробове и мускулите участващи в процесите вдишване и издишване. В тях се осъществява газообмена между външната среда и кръвта – поглъщане на кислород и отделяне на въглероден двуокис. Основните органи на дихателната система са вашите бели дробове. Те, казано най-накратко приличат просто на едни торбички. Когато вдишвате попълните тези торбички с прясно богат на кислород въздух. След като белите дробове са пълни сърцето изпомпва кръвта до стените на вашите бели дробове, където тя поглъща кислород и отделя въглероден двуокис. Като издишвате, освобождавате диоксид в пространството около вас. С всеки дъх вие приемате кислород и извеждате на въглероден двуокис.
От белите дробове, кръвта се връща обратно в сърцето, където тя се изпомпва към останалата част от тялото и доставя кислород на всички клетки. Но всъщност, преди да продължим с белите дробове нека започнем от самото начало. Дихателната система започва с ноздрите, които водят в носната кухина. Тя е разделена на предверие, дихателен и обонятелен отдел. В резултат на влажната лигавица и характера на епителната повърхност в предверието се задържат най едрите частици прах от проникващия въздух. Дихателният отдел е постлан от ресничест епител, който спомага за допълнителното очистване на постъпващия въздух. В носната кухина въздухът се затопля, овлажнява и обеззаразява от множеството кръвоносни съдове и отделящите се бактерицидни вещества. Следва гръклян, който при бозайниците е сложно устроен. Съставен е от няколко хрущялни дъги, а в предната или долната му част се намира щитовиден хрущял. В началото му се намира друг хрущял, наречен епиглотис (гръклянно капаче), който затваря ларинкса при поглъщане на храна. Между хрущялите на ларинкса са опънати две гласни струни. Те участват в издаването на звуци в нискочестотния диапазон. След гръкляна следва трахеята. Тя е изградена от хрущялни пръстени или полупръстени между които е разположена фиброзна и гладка мускулна тъкан. Трахеята се разделя дихотомно на два бронха, а те на по-малки бронхи и бронхиоли, които формират бронхиалното дърво. Крайните бронхиоли се отварят в алвеоли, с които заедно образуват гроздовидни образувания, наречени ацинуси или ацини (на латински: acini). В стените на алвеолите се намира богата капилярна мрежа. Броят на алвеолите при различните видове варира от 6 до 500 млн. Площта на активната дихателна повърхност е от 50 до 100 пъти по-голяма от повърхността на тялото. При човека площта и е 30 - 100 m2 Всеки бял дроб е обвит със серозна съединителна тъкан, наречена плевра.

За да е още по-ясно за всички нека изпробваме нещо. Вземете празна бутилка от шампоан и я стиснете. След това напълнете един леген с вода, поставете я под водата и отново я стиснете. Каква е разликата? Когато е под водата, тя се пълни с нея нали? Е, същото става и с нас, когато дишаме. При вдишване белите ни дробове се разширяват и изпълват с въздух. А когато издишваме, също както ако стиснем бутилката и от нея излиза вода, диафрагмата притиска долната част на белите дробове и въздуха е принуден да излезе от тях.

Колко дълго можете да задържиш дъха си? 10 секунди? Тридесет секунди? 400 години? Дишането е както доброволно, така и принудително. Това означава, че можете да го контролирате, ако искате. Въпреки това, само в случай, че сте пропуснали някое вдишване, мозъка ви ще се намеси и ще ви накара да се съсредоточите върху дишането. А ако дишате нормално, мозъкът също е спокоен и не ви кара да се съсредоточавате върху този процес. А ако задържите дъха си за твърде дълго, мозъкът ви ще започне и да ви принуждава да дишате.

Запомнете – дихателната система е една от най-важните в тялото, защото тя вкарва кислород в него. Той е от своя страна е необходим на всички клетки в тялото ни, защото без него те умират. Освен това в хода на еволюцията нашите органи, част от дихателната система са придобили и други функции, като допълнително повишаване на имунната ни защита и много други.

Снимки: freeimages.com



Коментари
1 коментар

мариета димова, 11 г.,

Публикувано на 01.11.2014

мноооооо яко *

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град