забавна наука

Начало | забавна наука | Светът под краката ни, светът на пещерите!

Светът под краката ни, светът на пещерите!

Аз детето | 2016-09-21

Светът под краката ни, светът на пещерите!

Докато сте се разхождали навън, или пък сте се прибирали от училище, някога питали ли сте се какво има под краката ви. Не говорим за това, което е директно под тях като трева, тротоар или просто асфалт. А това, което е наистина под краката ви, под земята... В зависимост от това къде точно живеете под вашия свят може да се крие съвсем друг такъв. Интересен, чуден и пълен с мистерии. Всъщност навсякъде под земята се крие подобен свят, малък или по-голям. За какво говорим ли? За пещерите разбира се! Още от най-древните времена пещерите са били интересни за хората, а за нас още повече. Някои са направени от самите наши предци, а други – от природата. Но за съвременните хора, те винаги си остават един нов, красив и много интересен свят.

Пещерите обикновено се образуват в райони с големи находища на варовик под земята. Учените наричат това карстови райони. Но защо пък точно варовик? Отговорът е много прост – варовикът е по-лесно разтворим. Докато дъждът пада от небето и част от дъждовните капки се събират и се превръщат в това, което наричаме подземни води, водата поглъща и въглеродния диоксид от въздуха и почвата и така самата тя става киселина – макар и много слаба, но достатъчна. Докосвайки варовика под земята, подобна вода кара скалите да отделят малките количества калций, които се съдържат в тях. Това от своя страна оставя малки дупки в скалата, които в продължение на дълги години стават все по-големи и по-големи, докато не заприличат на онова нещо, което ние наричаме пещери.

Надяваме се, че и вие сте имали възможност поне веднъж да посетите пещера. На пръв поглед изглежда много скучно да влезете при купчина скали с големи дупки, обаче сигурно сте забелязали колко интересни скални образувания има в пещерата. Хората ги оприличават на различни фигури, но истината е, че те са създадени от същия процес, който накратко ви описахме. Подземната вода никога не престава да се опитва да прави дупки в скалите, дори когато те вече са образували пещера. Тогава обаче често „удря на камък“, защото когато дупките вече са достатъчно големи, в тях прониква и въздух, който отслабва ефекта на водата да разтваря калция, а там той няма къде да отиде. Така излишният калций се отлага по таваните, подовете и стените на пещерата, създавайки уникални образувания, известни като сталактити и сталагмити.

Много хора трудно правят разлика между тези две образувания. Повечето дори си мислят, че са име на едно и също нещо, но вие като едни малки бъдещи гении трябва да знаете следното – има разлика между двете, при това доста голяма и очевидна, както твърдят учените. Сталактитите са тези, които „израстват“ надолу от пещерните тавани. Те започват да се формират като тънки колкото сламка каменни пръчки, но в крайна сметка накрая се превръщат в огромни скали с интересни форми. Това е така, защото водата се стича по тавана на пещерата и това прави много години, оставяйки малки парченца калцит, които карат сталактита да расте и да става все по-голям и по-голям. Но когато тези капки вода падат на пода и там се образува интересната пещерна форма, тогава тя се нарича сталагмит. Той, също като своя „брат“ се образува и расте с времето!

Разбира се трябва да знаете, че в пещерите няма само това – сталактити и сталагмити. Те са далеч по-интересни – понякога капките вода падат и от други и на други места и така образуват така наречените завеси, пещерни корали, басейни, които могат да са различни както по размер и форма, така и по цвят!

Сигурни сме, че сега вече не си мислите, че пещерите са просто едни тунели в скалите! ;-)

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
15 от най-величествените пещери в света
Нашата приказна пещера „Снежанка“
Пещерата Леденика – гордостта на Враца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град