забавна наука

Начало | забавна наука | Уникалният феномен лунна дъга

Уникалният феномен лунна дъга

Аз детето | 2016-10-24

Уникалният феномен лунна дъга

Знаете ли какво правят повечето хора сутрин, когато станат? Някои си мислят, че искат да спят повече, възрастните често си мислят за кафе, някой може да си мисли за филма, който е гледал снощи, а има и такива, които веднага се захващат да четат книги. И все пак има едно общо нещо, което и възрастните и децата правят винаги, може би не точно непосредствено след като се събудят, но в близкия половин час. Поглеждат през прозореца и се надяват да видят, че времето навън е слънчево и хубаво, а лъчите затоплят всичко наоколо. Това означава, че ще трябва да се носят по-малко дрехи и разбира се излизането навън ще е приятно и желателно. Ще можете да излезете и да се насладите на деня.

Някои сутрини обаче са доста по-различни – навън е мрачно, небето е цялото в черни облаци и вали дъжд като из ведро. Ясно е, че денят няма да е така хубав, най-малкото, защото излизането навън ще е по-неприятно, но пък когато вали дъжд понякога се случва и нещо магическо. Ако Слънцето успее да надникне иззад някой облак, всички можем да видим един красив природен феномен. За какво говорим? За дъгата, разбира се!

Прекрасната дъга е като награда за всички нас, които сме изтърпели дъжда. Сигурни сме, че всеки от вас знае, че когато лъчите на слънцето преминават през водните капки, които все още се намират във въздуха, се получава ефект като от призма. Тогава слънчевата светлина се разлага и ние виждаме всичко това, като красива дъга. Но какво ли става, когато слънцето залезе? Вече няма шанс за дъга, нали? Сигурни сме, че веднага ще си помислите да, но това не е съвсем вярно. Въпреки че са изключителна рядкост, почти колкото Йети, понякога дъгите могат да се образуват и на лунна светлина – тогава те се наричат лунни дъги.

Точно както лъчите на Слънцето могат да създадат дъга през деня, отразената светлина от Луната, също може да стане причина да има дъга и през нощта, ако условията са подходящи. Една от причините лунните дъги да са толкова редки, е че светлината от луната рядко е толкова ярка, колкото е необходимо. За целта трябва да вали дъжд по време на пълнолуние и то капките трябва да са с определен размер – тогава и само тогава може да има лунна дъга. В допълнение небето трябва да е много тъмно, а Луната да е много ниско на него (по-малко от 42 градуса над хоризонта). Накрая дори източникът на водните капки, като дъжд или мъгла, трябва да е на обратната посока на Луната. Сега вече със сигурност не се изненадвате от това, че лунните дъги са толкова редки.

Ако някога имате късмета да видите това невероятно явление, със сигурност ще установите и че то не изглежда точно като дъгата, която сме свикнали да виждаме. Вместо това, тя е по-бяла, защото светлината от Луната произвежда по-малко ярки цветове, които са по-слаби и незабележими за човешкото око. Има обаче един трик – ако я погледнете през камерата на телефона си ще видите истинска цветна експлозия.

Ако пък някога ви се отдаде възможност да отидете на място до голямо езеро или водопад, отделете известно време за нощно наблюдение, това са местата на които най-често се виждат лунни дъги!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Дъгата – необикновено природно явление
Да си направим лична слънчева дъга
Дъга в буркан – готин цветен експеримент



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град