забавна наука

Начало | забавна наука | Вижте как се образуват снежинките

Вижте как се образуват снежинките

Аз детето | 2017-01-08

Вижте как се образуват снежинките

В този така снежен ден, когато всичко е покрито с огромно бяло одеяло, а снегът продължава да се сипе и като че ли няма намерение да спира ви предлагаме да направите нещо интересно. Облечете се топло и излезте навън. Нали не забравихте и ръкавиците? След това протегнете ръка и оставете няколко снежинки нежно да кацнат върху ръкавицата ви. Преди да са се стопили, за да може след това отново да станат на други красиви снежинки и да се върнат в природата, ги погледнете. Не ви трябва лупа или микроскоп – просто се съсредоточете внимателно и погледнете. Какво виждате – със сигурност едно красиво и интересно оформено ледено кристалче, което не прилича на това до него. Има красиви и интересни разклонения и форми! Истинско и невероятно произведение на изкуството! В този момент освен да се насладите на нещо малко, но много красиво, вие успявате и да докажете думите, че снежинките са уникални и всяка една е различна от другите. Знаете ли, че в действителност това е доста трудно за доказване експериментално, но пък ето че вие го направихте с едно просто наблюдение.

А знаете ли как се образуват тези красиви снежинки? Процесът е доста лесен, поне за природата: Когато студените капки вода се издигнат високо в атмосферата, те се срещат с микроскопични частици във въздуха (например цветен прашец или прах) и започват да замръзват в ледени кристали. Уникалното свойство на водата да се разширява при замръзване и водородните връзки между водните молекули определят формата на кристала, образувайки симетрична и шестоъгълна призма. Докато все повече малки капчици попадат и замръзват върху кристала, снежинката продължава да расте. Това допълнително замръзване се случва по-бързо по краищата и на него се дължат острите ръбчета във формата на снежинката.

Шестте крачета започват да растат, като размерът и формата им зависят също така от променливите метеорологични условия при спускането на снежинката във въздуха. Всички крачета обаче са еднакви, тъй като са изложени на същите влияния. Точната форма на снежинката се определя от температурата, влажността, количеството вода и размера на частиците цветен прашец или прах. Снежинките, които са като тънки шестоъгълни иглички се образуват в по-студения въздух, докато онези с най-интересни форми се образуват в по-топлото и по-влажно време.

Всъщност трябва да знаете, че според учените сняг и снежинки са доста неточни и общи термини. Официалното научно наименование на снежинките е ледени кристали. Тези кристали започват своя красив снежен живот от миниатюрен леден диск, който пък от своя страна се формира от една проста малка микроскопична прашинка. Твърдо мъничко парченце, което бива обгръщано от вода, която от своя страна замръзва и когато това се случи се образуват ледени кристали. Тези ледени кристали привличат други ледени кристали и това се повтаря докато снежинката не падне на земята.



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 08.01.2017

Благодаря за статията! Наистина, не знаех толкова за снежинките!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град