Празници през месеца

Света Варвара

Аз детето | 2023-12-04

Света великомъченица Варвара е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога тя изгубила живота си.

В народните представи Варвара и сестра ѝ Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на св. Никола, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“.

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести и особено шарката, която в миналото е била тежка и дори смъртоносна болест. Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве и за омилостивяване на болестите, да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата. Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си – вярва се, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град