Празници през месеца

Св. Силвестър

Аз детето | 2024-01-02

На 2 януари почитаме свети Силвестър, папа Римски, както и преп. Серафим Саровски Чудотворец. Отбелязваме също Предпразненство на свето Богоявление. Свети Силвестър е роден в Рим и живял през III-IV век. Станал християнин от ранна възраст, докато още продължавали гоненията срещу християнството и сам той бил преследван, но оцелял. На 30 години Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт го избрали за римски епископ и станал тридесет и пети папа. По негово време (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на император Константин Велики за прекратяване на гоненията и за спокойствието на Църквата.

Чрез свои пратеници свети Силвестър подписал решенията на Първия вселенски събор в Никея в 325 г.

Преименувал неделния ден от „ден на слънцето“ на „ден Господен“, понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят наставлявал своите духовни чеда. След много и плодоносни трудове, с които привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, свети Силвестър починал в мир на 31 декември 335 г. Свети Серафим е роден в град Курск, Русия, през 1759 г.

На 10-годишна възраст започнал усърдно да изучава Свещеното Писание, но заболял тежко. В критичен момент от болестта той видял в съня си света Богородица, която обещала да го излекува. Това наистина се случило чрез чудотворната Курска икона на Божията майка и здравето му се подобрило, постепенно се възстановило напълно. Когато станал пълнолетен, се замонашил в манастира в Саров.

Подвизавал се усърдно в молитва и пост както в обителта, така и в килия в гората, където прекарал много години. Завърнал се в манастира Саров, преподобни Серафим се посветил да служи на ближните си с молитви и съвети. Посрещал всички с обръщението „Радост моя!“ и поздрава „Христос воскресе!“. С молитвите си изцелявал болни, а съветите му били спасителни за мнозина. Упокоил се в мир на 2 януари 1833 г.

Имен ден празнуват всички с имената: Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Горан и Горица, Серафим.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град