любопитно

Начало | любопитно | Страстната седмица: Разпети Петък

Страстната седмица: Разпети Петък

Аз детето | 2023-04-14

Страстната седмица: Разпети Петък

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът е особено строг.
В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и благоговейно се покланят на изображението. По време на богослужението от олтара се понася плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" — молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Всичко за Великден



Коментари
1 коментар

вики доревска, 9 г.,

Публикувано на 29.04.2016

Христос васкресе. Пожелавам на целия ви екип да сте живи и здрави и вашият сайт да е все така добър. Още един път Христос Васкресе

От редакцията: Много благодарим за пожеланието Вики. :-) Трогнати сме.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град