любопитно

Начало | любопитно | Кое се е случило първо: няколко факта, които ще преобърнат представата ви за времето

Кое се е случило първо: няколко факта, които ще преобърнат представата ви за времето

Аз детето | 2021-07-23

Кое се е случило първо: няколко факта, които ще преобърнат представата ви за времето

Времето винаги е вълнувало съзнанието на хората! Ние винаги се опитваме да го измерим, изчислим и да обясним същността му и това е така още от самото начало на нашата цивилизация. И след като днес имаме календари и часовници, май изглежда като да сме успели. Забелязали ли сте обаче, че няколко месеца могат да ни се сторят като минути, а няколко минути като месеци. Особено ако месеците са от лятната ви ваканция през която можете да правите каквото и когато си поискате, а пък имате 40 минути, за да решите онези задачи по математика или да си напишете съчинението. Седите и си мислите, сега ще напиша няколко изречения и докато ги измисля то доста от времето ще е минало. Пишете, мислите, пак пишете и накрая поглеждате часовника и се оказва, че са минали едва няколко минути... Така тече времето, уж винаги еднакво, ама май не съвсем.

Ако и сега сте заклещени вкъщи поради някаква причина или пък пътувате и искате времето да мине по-бързо, то позабавлявайте се с тези няколко забавни факта свързани с него, от които не само ще научите нещо ново, с което да изненадате всички, но и самите вие ще бъдете доста учудени!

Знаете ли кое е станало първо: дали мамутите са измрели или първо са построени пирамидите?Звучи логично първо огромните животни с бивни да са напуснали нашата планета Земя, защото когато говорим за далечни и праисторически времена винаги говорим за мамути и динозаври, пък нали хората не са живели заедно с динозаврите... Да ама не е точно така! През 1993 година на остров Врангел, намиращ се в Северния Ледовит океан, са намерени останки от мамути, чиято възраст е някъде между 3,5 и 7 милиона години. От друга страна все още е имало живи мамути, когато са били построени пирамидите в Египет. Огромните животни са изчезнали едва по времето на фараон Тутанкамон.

Сега да отидем малко по-напред във времето: кое е станало по-рано – изобретена е машината за факсове или е създаден саксофонът? Сигурно си мислите, че саксофонът е първи, защото все пак компютри не използваме толкова отдавна, докато на музикални инструменти се свири от много време. Да, ама пак не познахте! Първата машина за получаване и изпращане на факсове е представена през 1843 година, а саксофонът е изобретен през 1846. Разликата е малка, но я има!

Нали помните как си говорихме за пирамиди? Трябва да знаете, че пирамидите в Египет не са единствените. Да, те са най-големите и впечатляващи обекти, които и до ден-днешен никой не знае със сигурност как са били построени. Ацтеките обаче също са строили подобни неща! Това е една древна цивилизация от Централна Америка, за която учените знаят сравнително много, макар че немалко от тяхната култура вероятно е погубена с опустошаването на ацтекските градове от алчните конкистадори. Ацтекската цивилизация е позната на света основно с „изобретяването“ на шоколадовата напитка, чоколатъл, макар че за първи в тази област се смятат маите. От културата на древните ацтеки знаем още за огромните пирамиди, за построената върху езеро столица, която за времето си е била по-голяма от повечето европейски градове. Сега ви задаваме и въпроса, кое е построено по-рано, пирамидите на ацтеките или Оксфордският университет? Вече сигурно се досещате, че щом питаме така е второто и колкото и невероятно да звучи е доказано по неоспорим начин. Оксфордският университет е открит през 1096 година, а най-известният храмов комплекс на иначе смятания за толкова древен народ, едва през 1325 година!

Докато сме на тема за древни цивилизации, нали знаете, че много от нещата, които хората са строили или изобретявали се оказвали полезни инструменти, които им помагали да изследват космоса и другите планети. В цялата човешка история хората са били пленявани от космоса и от това, което биха могли да научат за него. Затова сигурно сега си мислите, че е логично първо да е открита Плутон, а след това да е измислен любимият на малки и големи Мики Маус... Да, ама пак няма да познаете: Плутон е открит около 1930 година, а любимият ни герой се е появил за първи път на бял свят през 1928 година.

Времето е странно, не мислите ли? А сега защо не споделите тези времеви факти и с приятели и близки, сигурни сме, че ще ви гледат с отворена уста! ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град