Растения и животни

Начало | Растения и животни | Шарена като дъгата царевица е истинско индианско съкровище

Шарена като дъгата царевица е истинско индианско съкровище

Аз детето | 2018-06-28

Шарена като дъгата царевица е истинско индианско съкровище

Обичате ли царевица? Тя определено е любимо нещо за хапване в парка или на плажа – независимо дали я хапвате от кочана или я предпочитате в чашка с добавено масло и нещо друго! Какво да кажем пък за пуканките – те са обичано лакомство от много от нас! Този жълт зеленчук е много вкусен и в салата или върху пица... Жълт е, нали? Питаме ви, защото вече не сме съвсем сигурни. Не и след като видяхме историята за едни специални царевични семена, които са откритие на индианските племена и по-скоро приличат на съкровище отколкото на нещо за ядене!

Вижте тази снимка, царевицата тук не е просто царевица – тя има цветовете на дъгата, и повярвайте ни, е съвсем истинска. Първия път след като я видяхме ние също мислехме, че е изработена от глина, нарисувана или пък обработена с някоя програма. Но това няма нищо общо с действителността. Тази царевица си е такава каквато я виждате, истинска, без ГМО и без някакви промени – израснала е от семена, като всяко друго растение. Ето тук обаче историята става интересна.

Откритието на този зеленчук със цветни зърна като скъпоценни камъни започва през 1991 година, когато фермер на име Карл Барс се опитва да изследва индианските си корени. Той е получероки. Търсил много неща, докато не открил, че неговите предци отглеждали невероятно красива шарена царевица. Фермерът решава, че това е най-хубавият начин да се свърже със своите корени и започва да отглежда стари сортове царевица. При отглеждането на тези стари сортове царевица Барнс успява да изолира типове, загубени от племената на индианците, когато са преместени в Оклахома през 1800 г. Това довело до обмен на древните царевични семена с хората, с които са се срещали и сприятелявали по цялата страна.

С течение на времето така се стига до царевица със цветовете на дъгата. Фермерът Грег Шоен се срещнал с Барнс през 1994 г. на изложение на местни сортове в Оклахома. Барнс показва там разноцветната си царевица. Шоен е дълбоко впечатлен. На следващата година Барнс дава на Шоен няколко от скъпоценните си цветни семена. Шоен засажда първите семена Glass Gem през същото лято. Шоен и Барнс стават близки приятели, а през годините Шоен получава още от семената Glass Gem. Когато царевицата Glass Gem се кръстоса с традиционните сортове, се получават нови цветове. Всяка година царевицата показва все по-колоритни цветове и интересни шарки. Барнс е споделил на Шоен, че разноцветните семена първоначално идват от кръстосването на „дребната пуканкова царевица Pawnee с червената брашнена царевица Osage, както и друга царевица Osage, наречена „Greyhorse“.

От тогава до сега тази колоритна царевица има все повече почитатели – все повече хора, дори и които не се занимават точно с фермерство искат да имат в градините си от шареното красиво растение. Колкото до вкуса... Той също е необикновен като цветовете. Хората хапвали от тази царевица казват, че тя е малко по-твърда от традиционната и доста по-солена. Това не означава обаче, че това растение служи само за красота. Glass Gem най-често бива смилана на брашно, а пък според всички е идеална и за пуканки – стават хрупкави и естествено солени.

Снимки: Pinterest



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град