Космос

Начало | Космос | С какво се хранят космонавтите?

С какво се хранят космонавтите?

Аз детето | 2013-10-12

С какво се хранят космонавтите?

Кой като малък не е мечтал да стане космонавт. Да отиде нагоре в небето, до звездите, да стъпи на някоя друга планета. Това обаче не е толкова лесно. Освен, че всеки кандидат космонавт трябва да има много познания за света и за открития Космос, трябва и да е силен и издържлив, защото животът в Космоса не е никак лесен.

Питали сте се някога, какво ядат всички тези смели хора, когато не са на нашата планета. Дали са някакви хапчета, прах, който се разтваря във вода и се превръща в сандвич... Сега ще се опитаме да ви обясним. Сигурно, ще се изненадате, че от това, което ще прочетете...

Когато са в Космоса, космонавтите ядат същите храни, които и ние вкъщи. И те могат да ядат месо, зеленчуци, шоколад, торта, супи, сандвичи...

Разликата е в това, че когато се хранят при нулева гравитация – храната, независимо дали е течна или твърда, може да плува във въздуха. Но учените са измислили начин храната да отива в устата на космонавтите, а не на тавана на космическия кораб.

Днес технологиите свързани с храненето на космонавтите са много напреднали, за разлика от тези при първите космически полети. Космонавтите днес могат да си правят собствено меню от разнообразни храни и напитки. Всичко, което им трябва, за да направят храната си е вода и котлон.

Преди всеки полет космонавтите избират каква храна ще вземат със себе си. Те правят това като преди полета им в космоса опитват различните храни, които им се предлагат и ги оценяват чрез специална скала. Най-високо оценените храни влизат в космическото им меню, макар че диетолог винаги има последната дума. Това е така, защото храната трябва освен да е вкусна, да съдържа достатъчно витамини и минерали. Когато са в космоса хората се нуждаят от малко по-голямо количество от тези вещества.

Снимка: cosmos.com

Вижте още:
Как живеят космонавтите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град