зоокът

Начало | зоокът | С грижа за животните: деца от София превърнаха болно дърво в „блок“ за птици

С грижа за животните: деца от София превърнаха болно дърво в „блок“ за птици

Аз детето | 2019-06-23

С грижа за животните: деца от София превърнаха болно дърво в „блок“ за птици

Какво може да се направи от старо и болно дърво освен да се отреже? Децата от район „Надежда“ в София ви дават една чудесна идея. Вместо от общината изцяло да отрежат вече болното и ненужно дърво без листа, те приемат прекрасната идея на децата и оставят големия му ствол и без това растял години наред. После по рисунки и със свои материали хлапетата правят изкуствени клони, а върху тях монтират десетки цветни и красиви къщички за птици, които отново са изработили самички, съобщава NOVA.

Корояд разяжда основата на дървото в двора на центъра. За 10 дни борът загубва цвета си и се появява опасност да падне – идеята на децата обаче променя изцяло болното дърво и въпреки че то вече е изсъхнало, продължава да изпълнява една от целите си, а именно да бъде дом или направо цял блок за малките градски певци. В къщичките вече са се настанили няколко двойки синигери. Освен тях има и свраки. А през зимните месеци децата предвиждат да направят хранилки, с които да захранват птичите семейства, за да оцелеят.

„Аз направих 3 или 4 къщички. В момента в тях има синигери. Правенето на къщички ме научи да работя в екип и ме научи да помагам на животните“, казва едно от децата, участвали в изработването на къщичките.

Изработването на къщичките е станало и с помощта на Центъра за изкуства, култура и образование – звено към Министерството на образованието и науката. „Ние обичаме да използваме всяка една възможност да превърнем дори негативите в позитиви и да създадем настроение, както за децата, така и за семействата им, за всички хора, които посещават нашия център.“, отбелязва Диляна Вучкова, зам.-директор.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град