малък готвач

Начало | малък готвач | Портокаловите кори могат да се превърнат във вкусни желирани бонбони

Портокаловите кори могат да се превърнат във вкусни желирани бонбони

Аз детето | 2017-11-13

Портокаловите кори могат да се превърнат във вкусни желирани бонбони

Обичате ли портокали? Малко са трудни за белене и обикновено трябва да го белиш и ядеш над чиния или пък дори мивката, защото иначе всичко става в лепкав сок. Да, портокалите често са трудни за обелване, но пък веднъж обелиш ли ги се добираш до сладостта вътре в тях. А вътрешната им част, самият плод е наистина вкусен, сочен и дори полезен. Знаехте ли обаче, че с малко обработка и портокаловите кори могат да станат наистина вкусни и приятни. Да не говорим, че са и много по-ароматни. Убедени сме, че никога не сте яли портокалови кори, но е време да поправите това. Единственото, което ще ви трябва за да станат те вкусни за ядене и да разкрият истинската си същност е вода, захар и малко помощ от някой възрастен. Сигурни сме, че веднъж опитали ги ще започнете да си ги правите често.

Както казахме ще ви трябват:

  • 3 портокала
  • 250 г захар
  • 1 литър вода
  • 2 тенджерки

Как се приготвя вкуснотията:

Първо естествено трябва да обелите корите така че да са цели, а не на малки парчета както обикновено ние правим. Сега се пригответе, защото ще ви разкрием една невероятна тайна. Най-лесния и чист начин да обелите портокал е лесен и просто страхотен. За целта трябва да вземете нож и съвсем леко да разрежете портокала през средата. Но не целия така че да се разполови на две, а по-скоро просто да направите резка в кората. След това взимате лъжица или вилица и поставяте дръжката в прореза на кората. Минавате така с дръжката вътре през целия портокал. Изваждате я и след това съвсем леко издърпвате от единия край и от другия. Портокалът е обелен. Страхотно е!

Така и корите са цели и можете да ги използвате или за тази рецепта, или пък за да направите хранилка за птици.

Така след като имате кора от 3 портокала просто я разрежете или пък помолете някой по-голям да я нареже на тънки ивици, горе-долу като пържени картофки. На котлона в тенджерка сложете 1 л вода. В нея сложете и портокаловите кори и ги оставете да врят във водата поне 20 минути. След това идва и частта в която помощта от по-голям ще е много полезна. Към врящата вода трябва да се добавят 150 г захар и да се разбърка леко. След това корите трябва да врят още 10 минути.

Накрая идва и най-лесната част. Помолете възрастния да ги извади в чиния или тавичка. Оставете ги да изстинат около 6 минути. Поръсете ги с останалата захар и хубаво разбъркайте. Оставете ги да преседят така за още половин час. Това е, накрая са готови. Изглеждат почти като желирани бонбони, нали? Трябва да ви кажем, че имат и вкус на такива. Общо взето са взели най-хубавото от портокала и желираните бонбони. Трябва да ви издадем и една тайна: ако потопите единия край на корите в течен шоколад става още по-вкусно. Такъв десерт никога досега не сте опитвали!

Снимка: Az-deteto.bg

С портокал можете да си направите още интересни неща, при това не само за ядене:
Опит с портокал
Да се погрижим за нашите съседи птичките с интересна хранилка от портокал
Пукни балон без да го пипаш!
Портокалът, който се превръща в ябълка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град