спорт

Начало | спорт | Походите в планината са прекрасно лятно забавление

Походите в планината са прекрасно лятно забавление

Аз детето | 2018-08-11

Походите в планината са прекрасно лятно забавление

Лятото вече е в разгара си. Време е за почивка със семейството и приятелите, за море, гостувания при баба и дядо или просто за дълги, топли и весели разходки в парка. Надяваме се, че вече сте направили поне едно от тези неща, ако не всички и че имате едно незабравимо лято. Сега обаче смятаме да ви предложим нещо още по-интересно, подходящо е само за летния сезон и е задължително с него да си вземете доброто настроение, семейството или приятелите. За какво точно говорим ли? Много е хубаво да си направите кракът поход в планината. Планината е хубаво място за разходка и отдих и за много весело прекарване. Походите в планината винаги са незабравими. Там горе природата може да ви омагьоса с невероятни гледки, чист въздух, бистри потоци, интересни птици и животни, хиляди цветя и красота. Пък и е много хубаво и приятно да промените обстановката за няколко дни и да смените градския пейзаж и колите с красива, чиста и спокойна природа. Е, вече убедихме ли ви, че идеята е добра? Но не, не бързайте още да тръгвате. Опитните планинари казват, че тя е приказно място, но като част от природата планината е непредвидима и за да не се превърне хубава разходка в нещо лошо спазвайте тези основни съвети за подготовка.

Голяма раница
Задължително е да си вземете раница, в която да сложите всичко. Да определено носенето на раница не е най-приятната част, но ако се забавлявате дори няма да зебележите, че е там. Размерът на раницата до голяма степен ще зависи от времето, което смятате да прекарате в планината. Колкото повече е то, толкова по-голяма трябва да е раницата. Разбира се – не трябва и да се надценявате. Вие не сте товарно муле и трудно ще издържите и няколко метра, ако сложите в нея всичко, което ви хрумне. Неписаното правило гласи, че тежестта на раницата не трябва да надхвърля 20% от вашето тегло.

Храна и вода
И така след като имате раница първото нещо, което задължително трябва да сложите в нея е вода и храна. Обаче и за храната има няколко правила.  Вземете толкова храна, колкото възнамерявате да продължи планинския поход. Не забравяйте – тя никога не стига. Така че напълнете раницата си с толкова продукти, колкото ви позволява пространството. Носете предимно питателна храна с малък обем. Ядките, вафлите и шоколадите са чудесен избор.
Водата трябва също да е в голямо количество – най-малко един литър, запомнете: колкото повече се движите, толкова повече вода ще ви трябва.

Топли дрехи
Помнете - не отивате на модно ревю. В планината трябва да се чувствате, на първо място удобно. Т. е. дрехите ви, и най-вече обувките, не трябва да ви убиват. Същевременно – в зависимост от сезона – те трябва да са достатъчно топли, така че да не замръзнете по време на вашия поход.
Също така един дъждобран никога не е излишен. Вече казахме, че времето в планината се променя много бързо, затова макар че е лято и навън и страшно горещо не забравяйте в раницата да сложите и едно яке, най-добре с качулка. Така дори и да завали, вие ще останете сухи и на топло. Друг важен багаж е одеялото за сядане. Освен, че ще се наложи да седнете на него за да хапнете, можете дори да полегнете и да се насладите за известно време на спокойствието и природата.

Палатка
За онези от вас, които са настроени по-приключенски и са решили да прекарат нощта в планината, със сигурност ще имат нужда от палатка. Нейният вид и размер до голяма степен зависят както от броя на хората, които ще спят в нея, така и от личните ви предпочитания. Не забравяйте обаче и спалните си чували, както и шалте, което ще направи нощувката с една идея по-поносима. Ако тепърва ще купувате палатка, насочете се към двуслойна, за да останете сухи дори в най-големите бури.

Аптечка и още малко неща
Може да ви се струва вече леко претъпкано в раницата, но е задължително да вземете за аптечка за долекарска помощ, слънчеви очила, спрей против насекоми, фенерче, прибори за храна (по възможност пластмасови). Пари, зареден телефон, документи № задължително не ги забравяйте, много са важни и е страшно да си представим какво би станало ако нямате такива!

Разбира се, ако е останало още малко местенце вземете и фотоапарат. Освен, че с него ще запазвате веселите моменти и ще ги показвате на съучениците и учителите си есента, когато ви попитат какво се правили през лятото, можете да участвате и в нашия ваканционен конкурс.
Ех, походи – това е страшно интересно, но трябва да се подготвим за него внимателно. Основното нещо е да не се прекалява с подготовката обаче, защото всичко, което сложим в раницата, ще трябва и да го носим после. И това може да се окаже най-големият проблем.

Желаем ви приятен поход!

Снимка: tvidi.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град