интересно

Начало | интересно | От детството към зрелостта

От детството към зрелостта

Аз детето | 2007-11-21

От детството към зрелостта

На 20 ноември 2007 г. Десетки младежи отпразнуваха 18-ия Рожден ден на Конвенцията на ООН за правата на детето. Нестандартните им идеи превърнаха зала “Фестивална” в “Град на прехода”

Салон на красотата, модно ателие, екстремни демонстрации, музикален клуб, център за кръводаряване, кафене. Това са част от елементите на “Града на прехода”, с който 18-годишните младежи отбелязаха прехода от детството си към зрелостта и 18-та годишнина от Конвенцията на ООН за правата на детето. Хепанингът събра десетки младежи в столичната зала “Фестивална”.

Пространството беше организирано като Град на младежите, в който те показват уменията си, творят и измислят – декорите, инсталациите и дизайнерските облекла бяха подготвени от учениците от Средното художествено училище за приложни изкуства, ученици от Националното музикално училище импровизираха със звук, Салонът за красота обслужваха ученици от Професионална гимназия по фризьорство и козметика, а кафенето – учениците от Софийската професионална гимназия по туризъм. Със съдействието на Националния център по хематология и трансфузиология беше открит и специален център за кръводаряване.

Всички използвани пластмасови чинийки, чашки, кутии от сокове, кенове и бутилки минерална вода и консумативи бяха изхвърляни разделно в трите цветни контейнера на Екопак: син – за хартия и картон, жълт – за пластмасови и метални опаковки, зелен – за стъкло. Така младите хора изразиха желанието си да осигурят чиста среда на живот в собствения си град и показаха, че са готови да го направят.

“Животът е като държавата и от това как го управляваш, зависи дали ще бъдеш роб или президент” – написа някой на таблото за послания. Такава е позицията на младите хора на България, които празнуват своето пълнолетие заедно с Конвенцията на ООН за правата на детето и имаха шанса да отправят своето послание към себе си и към света. Събитието беше организирано от УНИЦЕФ България и асоциация “Родители”, в партньорство със Столична община, регионалният инспекторат по образованието и други.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град