България

Начало | България | Несебър

Несебър

Мария Войчева, 11 г., Видин | 2006-08-30

Несебър

В края на учебната година с класа посетих Плевен, В. Търново, Габрово, Ловеч, Дряново, Трявна. През лятната ваканция с родителите ми бях на море, на отиване посетихме Рилския манастир. В книжката на БТС вече имам 10 печата от национални туристически обекти. Последният е от Несебър – един от най-старите градове в Европа.

Градът е основан от траките в края на II-то хил. Пр. Хр. Те го нарекли Мелсамбрия, което на техен език означава градът на Мелса – легендарният създател на селището.

В края на VI в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти, а през 72 г. пр. Хр. градът е завладян от римските войски. Месемврия, наричана така по това време, е запазила непокътнати крепостните си стени и големите обществени постройки. Строят се нови християнски храмове-базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми.

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г. от хан Крум. Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Царската фамилия и самият цар дават редица привилегии на несебърските манастири и ги даряват богато.

По легендарни данни през своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. В момента има данни за 26 от тях.

През 1956 г. градът е обявен за архитектурен и археологически резерват. Останките от антична крепостна стена с порта от V в., Несебърските църкви, особено от периода XIII – XIV в., възрожденските къщи придават неповторим облик и особена атмосфера на града.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град