любопитно

Начало | любопитно | Не заставайте пред екрана рано сутрин – най-вредно е!

Не заставайте пред екрана рано сутрин – най-вредно е!

Аз детето | 2020-01-21

Не заставайте пред екрана рано сутрин – най-вредно е!

Децата, които от рано сутринта се взират в екрани – телевизионни или на игрови конзоли, таблети, смартфони и компютри, са изложени на тройно по-висок риск от езикови проблеми. Ако освен това подрастващите рядко или почти никога не обсъждат екранното съдържание с родителите си, рискът се увеличава шесткратно, пише БТА, цитирайки „Франс прес“. Френското проучване е публикувано в издание на здравната агенция „Санте пюблик“. „Влияние оказва не времето, прекарано пред екраните – средно 20 минути, а моментът от деня. Сутрешното екранно време изчерпва вниманието на децата и намалява способността им да учат“, обяснява д-р Манон Коле от изследователския екип от университета на Рен.

Настоящото изследване не открива причинно-следствена връзка, но установява статистическа зависимост и подкрепя резултатите от предишно проучване на д-р Коле. През последното десетилетие използването на цифрови медии се е увеличило, като достъп до тях имат и малките деца, припомнят изследователите. Проучвания показват, че подрастващите, които прекарват определено време пред екрани, имат по-слабо емоционално взаимодействие с околните, необходимо за психомоторното им развитие и в частност за развитието на речта.

Изследването е обхванало 167 деца с установени езикови проблеми и 109 без. Малчуганите са прекарвали средно час и четвърт дневно пред екрани. Изследователите са установили, че екранното време сутрин преди училище е свързано с три пъти по-висок риск от езикови затруднения за децата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град