любопитно

Начало | любопитно | По пътя на едно рециклирано стъкло

По пътя на едно рециклирано стъкло

Аз детето | 2022-07-19

По пътя на едно рециклирано стъкло

Рециклирате ли част от отпадъците си? Не? Защо? Със сигурност имате възможност да го направите! Най-малкото без съмнение близо до дома ви има от онези цветните кофи в които да изхвърляте определена част от отпадъците си! Това поне може да се направи и всъщност е доста лесно! И знаете ли, дори просто да изхвърлите хартията, найлона и стъклото си в тях пак помагате изключително много на и без това вече доста замърсената ни планета. Всички сме наясно, че с едно разделно събиране нещата няма рязко да се оправят, но пък ако всеки един от нас си мисли така, то тогава никога нищо няма да бъде наред. Затова защо не опитате! Представете си какво би станало ако всеки от нас започне да изхвърля разделно и да не използва чак толкова много над необходимите му ресурси всеки ден. Определено Земята ще бъде по-чиста и по-щастлива! Защо точно вие да не го направите първи от всички хора около вас и да дадете добър пример на останалите?

Преди да започнете обаче е хубаво да знаете и какво точно се случва и че не всички неща могат да се рециклират, но пък ще останете изненадани от това колко могат!Вероятно вече знаете за алуминиеви кутии и пластмасови бутилки. Знаете ли, че можете също да рециклирате стъкло? Вероятно използвате всякакви видове стъклени предмети. Просто проверете хладилника си у дома. Колко стъклени буркани и бутилки виждате? Мнозина могат да видят стъклени буркани за туршия, стъклени бутилки от бира или друг алкохол, дори стъклени бутилки с подправки. За съжаление, повечето хора рециклират само малка част от всички тези неща, които изхвърлят всеки ден. Но ще повярвате ли ако ви кажем, че изхвърлено по правилния начин това стъкло може да не стои на сметището и да се трупа, а да се използва отново и отново за куп неща. Правенето на нови продукти от рециклирано стъкло причинява по-малко замърсяване на въздуха и водата. Освен това използва по-малко енергия, отколкото да се прави изцяло ново стъкло.

Когато изхвърлите стъклото си в онази цветна или по-точно зелена кофа то отива в специален завод, където машините го сортират по цвят и форма. Подобните цветове на стъклото трябва да се рециклират заедно. По този начин рециклираните продукти са възможно най-чисти. Това ги прави по-здрави и е по-малко вероятно да се счупят. След това се мие и се чупи! Да, правилно прочетохте – стъклото бива счупвано, за да се получи специална суровина наречена просто „стъклени трошки“. Производителите на изделия от стъкло и изобщо не се шегуваме обичат тези „трошки“. Те са много по-евтини и с тях се работи много по-лесно, отколкото ако трябва да започват всичко от нулата. Освен това се обработват и под много по-ниска температура, което е полезно за цялата ни планета, защото хаби по-малко енергия.

Тези „трошки“ се смесват с други материали като варовик, пясък и сода, а след това се загряват до 800 градуса по Целзий. За сравнение – при производство на стъкло отначало температурата трябва да е поне 1 500. Това прави цялата маса течна, което позволява да се отлее във някаква форма и да се остави да се охлади! Повечето рециклирано стъкло се използва за направата на нови стъклени контейнери, като буркани и бутилки. Рециклираното стъкло обаче може да намери своето място във всякакви други продукти. Това включва изолация от фибростъкло, керамични плочки и различни строителни материали.

Рециклирате ли у дома или в училище? Какви стъклени продукти трябва да сте сигурни, че трябва да рециклирате, когато сте готови с тях? Бъдете сигурни, че дори просто ако изхвърляте правилните стъклени продукти в зелената кофа, рециклирането на стъкло може да доведе до огромна промяна за планетата!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град