зоокът

Начало | зоокът | Най-новата мода: медуза за домашен любимец

Най-новата мода: медуза за домашен любимец

Аз детето | 2015-12-23

Най-новата мода: медуза за домашен любимец

Всяко дете обича да има домашен любимец, малко мило приятелче, което да го чака да се прибере, да го обича и цени и да са си най-добри приятели. Но забравете за кучетата, котките и папагалите. Домашните любимци вече не са това, което бяха, за следващата година най-новите и модерни домашни любимци, които всяко дете накрая ще поиска са медузите. Знаете какво е медуза, нали? Онези странни животни, които срещаме понякога на почивката на море и които в никакъв случай не искаме да докосваме, защото ще ни опарят. Забравете това, вече е минало, оказва се, че медузите са идеалните домашни любимци.

Медузите са безгръбначни животни от тип мешести, обитаващи солените води. Появили са се преди повече от 700 милиона години. Те са сред първите многоклетъчни животни. Имат тяло подобно на диск, по ръба на който са разположени пипала. Медузата се придвижва, като периодично свива и отпуска тялото си. Нервната система на медузите им позволява да усещат и да реагират бързо на външни дразнения, като светлина и миризми. Хранят се със зоопланктон или малки рибки. В морето трябва да се избягват, защото изпускат отрова, която дразни кожата. По света съществуват близо 70 вида изследвани медузи. Те имат най-различни форми и цветове. Диаметърът на някои видове може да надвиши два метра.

Както разбирате, доскоро отглеждането на тези морски създания е било немислимо, сега обаче това е възможно. благодарение на британска компания от Саутхемптън, която започна производството на специални аквариуми, пригодени за нуждите на медузите. Иновативният стъклен съд създава среда, подобна на тази в моретата, която помага на обитателите му да плуват свободно, без да се струпват в ъглите или да се залепват за дъното. Новият аквариум обаче не притежава само функционални предимства. Той може да се похвали и с естетични характеристики – LED лампи, които осветяват водата и медузите, които плуват в нея, в най-различни цветове.

Освен това аквариумът е съвсем прост и можете и сами да се грижите за него. В комплекта е включено абсолютно всичко, без водата, като има упътване и видео към него. Аквариумът се сглобява и е готов за работа само след 15 минути. На следващия ден и медузите пристигат по пощата. Просто пускате пихтиестите си приятели в новия им дом и гледате как се реят из аквариума.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
1 коментар

Атея и Давид Степанович, 12 и г.,

Публикувано на 27.02.2016

От къде можем да си поръчаме и каква е цената? Също така, бихме искали да знаем какво ядът?

От редакцията: Все още се предлагат само в няколко щата в Америка, но пишеше, че до края на лятото ще се продават и в Европа и ще пише всичко, как да се грижим за тях. Честно казано и ние бихме искали да опитаме. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град