важните неща

Начало | важните неща | Медузите нападат! Какво да направим ако ни опари медуза!

Медузите нападат! Какво да направим ако ни опари медуза!

Аз детето | 2022-07-06

Медузите нападат! Какво да направим ако ни опари медуза!

Плуването в морето или играта на плажа и особено на брега, където вълните лекичко те мокрят си е лятна традиция, която всички обичаме. Понякога обаче на плажа се случват и инциденти с които е хубаво да знаем как да се справим, за да може веселбата да продължи. Да изгориш от слънцето или пък да ти попадне пясък в очите, докато строиш най-хубавия замък, определено не са от най-приятните неща. Да те опари медуза също е в този списък. Макар че на повечето места, които не са чак толкова екзотични няма големи и опасни медузи е хубаво да знаем как да реагираме. Пък и всички сме срещали от тези странни животни. Във водата те са наистина красиви за наблюдение, стига обаче да стоят далеч от теб. Повечето видове медузи предизвикват някои недотам приятни усещания. Повечето от тях са безобидни, но за всеки случай е добре да стоим малко по-далеч от тях. В още по-голяма степен това се отнася до малките деца.

Какво наистина представлява опарването от медуза?

Медузите съществуват от милиони години и живеят в моретата и океаните по целия свят. Има много различни видове медузи. Някои просто приличат на малки, прозрачни петна, докато други са по-големи и по-колоритни с пипала, които висят под тях. Всъщност точно пипалата на медузите опарват най-много. Медузите опарват плячката си с тях, освобождавайки отрова, която парализира жертвата. Медузите обаче не преследват хората, когато ви опарват, това винаги е съвсем случайно или пък е, защото вие сте ги пипали нарочно. Докато опарванията от медузи са болезнени, повечето не са чак толкова опасни. Очаквайте болка, червени белези, сърбеж или изтръпване, които преминават след 1-2 часа. Но ужилванията от някои видове медузи – като например медузата (наричана още морска оса) – са много опасни и дори могат да бъдат смъртоносни. Тези медузи най-често се срещат в Австралия, Филипините, Индийския океан и централния Тихи океан.

Какво да направим ако ни опари медуза?

Често при опарването медузите оставят малки части от пипалата си, които продължават да пускат отрова. Затова първото, което трябва да направите е да огледате добре засегнатото място. След това изплакнете мястото с оцет или го избършете с хавлия или мокра кърпичка. В никакъв случай обаче не използвайте морска или обикновена вода, защото в повечето случаи това ще предизвика още по-неприятни усещания, казват лекари. Най-добре е бързо да полеете ужилването с ябълков оцет разреден със съвсем малко вода. Това ще премахне отровата, ще успокои сърбежа и отокът постепенно ще изчезне.

В никакъв случай не чешете мястото и не слагайте лед или други студени неща. Знаем, че това звучи като отлична идея и ще помогне за малко, но после ще стане още по-лошо. Освен това не излагайте засегнатото място поне 4-5 часа на пряка слънчева светлина. Също така не мажете и засегнатото място с никакви мехлеми и кремове – те няма да помогнат в случая. Най-важното е да имате и търпение, защото болката и сърбежът обикновено преминават за 2-3 часа.

Дали да потърсим лекарска помощ?

Обикновено не се налага, но ако:

  • имате проблеми с дишането или преглъщането;
  • имате подут език или устни или промяна в гласа;
  • имате гадене или повръщане;
  • замаяни сте или ви боли главата;
  • имате мускулни спазми;
  • зачервяването на мястото на опарването става по-голямо – задължително отидете на лекар веднага, защото става въпрос за нещо опасно.

Полезен съвет: Ако ви предстои почивка край морския бряг, пригответе си разтвор от сода за хляб и обикновена вода, сипете го в шише и го пъхнете в раницата с останалите принадлежности за плаж. Този разтвор успокоява кожата не само при опарване от медуза, но и при ухапване от комари, както и при ужилване от оси и пчели.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град